Richard de Mos: “College moet het plan ‘De Haagse Lanen’ van oud-VVD-raadslid Det Regts alsnog uitvoeren”
Het in 2022 met 43 van de 45 stemmen door de gemeenteraad aangenomen plan voor de vergroening van de Haagse binnenstad, opgesteld door oud-VVD-raadslid Det Regts, moet alsnog volledig worden uitgevoerd, dat vindt Hart voor Den Haag. Het voorstel, dat ook brede steun kreeg van de Bomenstichting, natuurclubs en bewoners- en ondernemersverenigingen, beoogt de transformatie van de route van het Spui naar de Kneuterdijk in een lommerrijke, autovrije zone met bomen, bankjes en fraaie lantaarns. De Jardin des Tuileries, het wereldberoemde park naast de Seine in Parijs, is het voorbeeld.
Regts, die het plan tijdens haar raadslidmaatschap ontwikkelde, was al geruime tijd bezorgd over de verloederde staat van de binnenstad. „Het Spui, de Hofweg en het Buitenhof zijn een doorn in het oog van onze prachtige stad”, zei Regts tijdens een wandeling door het gebied. „Het centrum moet weer allure krijgen. Den Haag is de hofstad, de residentie, de stad van vrede en recht en verdient een uitstraling die past bij haar internationale status.”
Richard de Mos: “Dit plan zorgt voor meer klasse en allure, het tilt het centrum van Den Haag naar een veel hoger niveau. Den Haag is de ware hoofdstad van ons land en hoort gezien haar historie en internationale status thuis in een rijtje met steden als Madrid, Wenen en Praag. Het mag hier allemaal wel wat trotser en grootser, met meer grandeur.”
“Daarnaast is het plan een grote stimulans voor de economische positie van de stad, een algehele versterking van de binnenstad en draagt het fors bij aan de vergroening van Den Haag”, aldus De Mos.
Het voorstel om de route tussen het Spui en de Kneuterdijk om te vormen tot een groene, rustige wandelpromenade met een dubbele rij bomen, bankjes en lantaarns, werd met een overweldigende meerderheid van stemmen aangenomen door de gemeenteraad. De Mos: “We hadden gehoopt dat het college van Burgemeester en Wethouders snel zou overgaan tot uitvoering, maar Hart voor Den Haag probeert de voortgang van het plan nu alsnog te versnellen.
Rotterdam geeft goede voorbeeld
De Mos: “Rotterdam bewijst met het vergroenen van onder meer het Hofplein dat het mogelijk is om stedelijke gebieden op grote schaal in positieve zin te transformeren, zelfs in drukke en dichtbebouwde delen van de stad. Waarom zouden wij in Den Haag achterblijven? We hebben al het mandaat van de gemeenteraad, nu is het eindelijk tijd voor actie. Als het in Rotterdam kan, dan kan het ook in Den Haag.”
“Wethouder Barker moet veel beter zijn best doen. Rotterdam geeft 60 miljoen euro uit aan verfraaiing van de stad. Waarom komt Den Haag niet verder dan een fractie van dit bedrag?”, aldus De Mos. “Ook is de raad akkoord gegaan met de motie over het bundelen van kabels en leidingen in goten onder de grond, dat kan het college niet naast zich neerleggen.”
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het college.