De Mos: ‘Lanterfantcollege lapt transparantie aan haar laars en is liever lui dan moe’ 

Hart voor Den Haag vindt het met geen pen te beschrijven dat het stadsbestuur in de jaarrekening een positief resultaat aangeeft van ruim 70 miljoen euro. 

“Het college geeft daarbij doodleuk toe dat dit komt door puur lanterfanten. Waar juist in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog gebuffeld had moeten worden, zegt B&W dat dit resultaat is ontstaan doordat werkzaamheden, activiteiten en uitgaven niet zijn gedaan vanwege Corona. Alsof er geen steunmaatregelen nodig zijn om getroffen sectoren in de benen te houden, alsof er niet ingezet moet worden op het omscholen van werklozen en uitkeringsgerechtigden, alsof de keiharde bezuinigingen op economie niet teruggedraaid moeten worden. Met de in het vooruitzicht gestelde economische bezuinigingen, waarbij structureel vijf miljoen euro per jaar wordt gekort en incidentele middelen over de periode van vier jaar zelfs worden teruggebracht tot nul, zullen de daarop komende gevolgen van Corona diepe wonden slaan. Uit de jaarrekening blijkt dat het aantal bijstandsgerechtigden weer aan het toenemen is. Hoe kan het ook anders met een GroenLinks-wethouder die het integratiebeleid afschaft en die werkgelegenheidsprojecten, zoals de Energie Academie, om zeep helpt,” aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die het gebrek aan transparantie van dit college absoluut onaanvaardbaar vindt. “Het stadsbestuur is drukker met het verdonkeremanen en opbergen van onwelgevallige dossiers in een dikke kluis, dan met het oplossen van problemen en het grijpen van kansen.’

Absorptievermogen
 Hart voor Den Haag stelt dat de stad enorme uitdagingen heeft als het gaat om betaalbaar wonen, armoedebestrijding en het op peil houden van de directe leefomgeving. “De kosten van de zorg en jeugdhulp lopen fors op. Waar blijft hierbij een sterk signaal naar het Rijk die weigert om deze uitgaven voldoende te vergoeden? Waar blijft het signaal dat onze stad qua absorptievermogen tegen haar grenzen aanloopt?”, aldus Ralf Sluijs. De financieel woordvoerder van de partij vindt de lobby richting de Rijksoverheid ver onder de maat. “Waar Rotterdam keer op keer miljoenen voor haar inwoners weet binnen te halen, krijgt Den Haag steevast nul op het rekest.”

Verkoop Amare
Een compliment heeft Hart voor Den Haag voor het voornemen van het college om niet noodzakelijk vastgoed te verkopen. “Daar zijn wij het mee eens. Daarom zeggen wij: verkoop het cultuurpaleis aan een partij die veel verstand heeft van vastgoed en het exploiteren daarvan. Dan krijgt de gemeente Den Haag een flinke pot geld die kan worden besteed aan de inwoners’, aldus De Mos en Sluijs.
De Mos is trots op het Hart voor Den Haag resultaat van de verkoop van Eneco. “Dankzij onze inzet hebben we hierbij miljoenen opgehaald voor de stad, maar helaas dreigt ook hier GroenLinks roet in het eten te gooien. In plaats van het Eneco-geld te reserveren voor het herstel van de economie, laat het huidige college het gebeuren dat miljoenen worden opgesoupeerd aan vaag duurzaamheidsbeleid. Straks worden overal gasleidingen uit de Haagse grond gehaald en zitten we massaal aan risicovolle warmtenetten, maar zitten de inwoners werkloos thuis met duurdere energierekeningen. We gaan er de komende tijd alles aan doen om dit knotsgekke tij te keren.”