Ralf Sluijs: “Veiligheid van mensen in acuut gevaar”

 Ingenieurs hebben geen vertrouwen in de kolossale glazen gevel van het ministerie aan de Rijnstraat 8. Al in augustus vorig jaar hebben ze het rijk geadviseerd om honderden glasplaten te vervangen. Het aantal breukgevallen bij de ruiten is namelijk extreem hoger dan je normaal zou mogen verwachten, stelt onderzoeksbureau Nieman-Kettlitz in haar onderzoek wat in bezit is van AD Haagsche Courant. Hart voor Den Haag is des duivels. 

 Uit angst voor vallende glasplaten en alle risico’s van dien, is sinds augustus de doorgang bij de ministeries aan de Rijnstraat al meer dan dertig keer versperd. Ook zondag, toen storm Ciara woedde, ging de doorgang wederom op slot. De doorgang wordt dagelijks door duizenden mensen gebruikt. Nu is gebleken dat het Rijksvastgoedbedrijf afgelopen zomer al gewaarschuwd is door Nieman-Kettlitz. Volgens het onderzoek is het foute boel met 432 glasplaten in de gevel. Het gaat volgens hen om 360 ruiten van 3,3 bij 1,8 meter en om 72 ruiten van 3,3 bij 1,35 meter. In totaal gaat het dan om dik 60.000 kilo glas, zo meldt het AD. De onderzoekers denken dat er ernstige fabricagefouten zijn gemaakt. “Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid concluderen we dat het toegepaste glas niet voldoet aan de vigerende regelgeving.” 

 Veiligheid in gevaar’ 

De grootste partij in de Haagse raad – die in december nog raadsvragen stelde over de forse omzetdervingen door de afsluitingen – is onaangenaam verrast door de nieuwste informatie. “Wij weten helemaal niks van dit rapport af. Het college heeft er in haar beantwoording van onze vragen ook niks over gezegd of het gedeeld. Ze wekken daarmee de indruk de schokkende uitkomsten onder de pet te willen houden. En weer durft de gemeente niet op te treden tegen het Rijksvastgoedbedrijf”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Volgens Hart voor Den Haag is er maar één conclusie mogelijk; vervangen die levensgevaarlijke glasplaten. Het college moet er bij het Rijksvastgoedbedrijf op aandringen dat zo snel mogelijk te doen. “De veiligheid van passanten, winkelend publiek en ondernemers wordt willens en wetens in gevaar gebracht terwijl men al sinds augustus op de hoogte is van de enorme risico’s. Iedere dag dat er mensen in gevaar zijn en onze ondernemers omzet moeten missen door een afgesloten straat is er één teveel. Sla met de vuist op tafel en laat het Rijksvastgoedbedrijf haar verantwoordelijkheid nemen.”

 Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen