Raadslid Oudshoorn wil snel een debat over de kwestie 

Een efficiënte uitvoeringsorganisatie voor een schone stad en gelijke beloning voor gelijke arbeid. Dat waren enkele maanden geleden de doorslaggevende motieven van het stadsbestuur om de weg in te slaan van samenvoeging van de stichting Haags Werkbedrijf (HWB) en het Haags Veegbedrijf (HVB), een bedrijfsonderdeel van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer. 

De ondernemingsraad van het HWB heeft op dinsdag 6 juli zich uitgesproken tégen de samenvoeging met het HVB en heeft een lijst van maar liefst 14 (!) pijnpunten opgesteld waar de medewerkers zich zorgen over maken. 

De medewerkers van het Haags Werkbedrijf bestaan voor een groot deel uit een kwetsbare doelgroep die niet gemakkelijk werk vindt, zoals niet taalvaardige en laaggeletterde medewerkers.  Het personeel van het HWB is niet gerust op de oplossingen die nu worden gekozen. Mensen die nu in een beschermde werkomgeving werken, moeten dat ook behouden. Dit betekent bijvoorbeeld een Bedrijfsmaatschappelijk werk wat laagdrempelig is. Een flexibele organisatie,  die soms salaris of vakantiegeld iets eerder kan uitbetalen. Het behoud van rechten is belangrijk, zoals de OV-jaar­kaart, omdat een groot deel van de medewerkers geen rijbewijs heeft. 

Schoonmaak kwetsbare wijken onder druk door tekort schoonmakers?

Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag begrijpt die zorgen “De Gemeenteraad staat buiten spel in deze samenvoeging, het college kan dit zonder instemming de raad uitvoeren. Zo probeert het college een stuk over de wensen en bedenkingen zonder behandeling van de raad op de besluitenlijst te plaatsen en dat kan natuurlijk niet als er zoveel onrust heerst op de werkvloer. Er bereiken mij al signalen dat er door deze reorganisatie juist een tekort aan schoonmakers gaat ontstaan en dat het schoonmaken in de kwetsbare wijken nu al te lijden heeft onder de op handen zijnde samenvoeging. 

“Een personeelstekort is wel het allerlaatste wat we kunnen gebruiken. Den Haag gaat gebukt onder een gigantisch afvalprobleem. Er moeten juist schoonmakers bij en snel ook!” 

Oudshoorn wil de onrust aan de kaak stellen in een debat, “Het gaat hier om kwetsbare mensen waar we serieus met hun zorgen om moeten gaan, als gemeenteraad moeten we daar uitgebreid over kunnen spreken in plaats van dat stukken worden weggemoffeld naar de besluitenlijst. Maar bovenal moeten we zorgen voor een geoliede schoonmaakmachine die de strijd aangaat met de reusachtige afvalberg in onze stad. Daar past al deze onrust niet bij.”