Raadslid William de Blok: “Onbehoorlijk bestuur kost stad straks veel gemeenschapsgeld en woningzoekenden hun broodnodige woonruimte”

Vastgoedinvesteerders zitten met de handen in het haar. Door het verkameringsverbod zitten velen ineens met woningen die ze niet meer kunnen verhuren. In Den Haag hebben tientallen investeerders de gemeente voor de rechter gedaagd. Hart voor Den Haag heeft altijd aangedrongen op een overgangsrecht.

Door het ontbreken daarvan dreigt een miljoenenclaim voor de gemeente.

In veel Haagse wijken is verkamering verleden tijd. Wijken als Leyenburg, Transvaal en Laak werden jarenlang geteisterd door ongebreidelde splitsing met dure ‘kippenhokken’ als gevolg. Door het aangenomen initiatiefvoorstel ‘Laat ’t leefbaar verminder verkamering’ dat Hart voor Den Haag samen met de CU/ SGP en GroenLinks indiende, kwam aan deze wildgroei in Den Haag een eind. In een aantal wijken blijft de mogelijkheid tot verkamering bestaan maar moet daar nu vanaf drie personen wel altijd een vergunning voor aangevraagd worden. Hart voor Den Haag is blij met de aanpak van verkamering maar heeft wel altijd aangedrongen op een duidelijke overgangsrechtregeling. Dit om te voldoen aan de rechtszekerheid voor bestaande vergunninghouders- en aanvragers. En daar wringt nu de schoen.

Rug tegen de muur

“Ik ken gevallen waarbij verhuurders voor het ingaan van het nieuwe strengere beleid een vergunning hebben gekregen om een woning te verkameren, maar dit na de invoering van het nieuwe beleid niet meer mochten doen omdat er geen overgangsregeling is. Dat is natuurlijk onbetrouwbaar bestuur waardoor die mensen nu met de rug tegen de muur staan”, zegt raadslid William de Blok die erop wijst dat verkamering in sommige wijken juist wel heel geschikt is om de broodnodige huizen aan de woningvoorraad toe te voegen. “In herenhuizen van 500 vierkante meter en meer kunnen een mooi aantal appartementen voor starters gevestigd worden. Ondernemers die dat vergund hadden gekregen, zitten nu met elf appartementen die ze maar aan twee mensen mogen verhuren. Dat is een bizarre situatie”, aldus De Blok. Op 10 februari 2022 is er een zogenaamde bulkzitting voor de Rechtbank over het ontbreken van een overgangsrechtregeling in de gewijzigde huisvestingsverordening. Onderdeel van de zitting is de inkomstenderving doordat woonunits niet verhuurd kunnen worden door het ontbreken van een overgangsrechtregeling. Uitspraken in dergelijke zaken elders in het land vallen in het voordeel van de verhuurder uit. Daarnaast zijn de kamers leeg terwijl er een grote behoefte aan woonruimte is. “Onbehoorlijk bestuur kost de stad straks veel gemeenschapsgeld en de woningzoekenden hun broodnodige woonruimte. Doodzonde,” besluit De Blok.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen