Hart voor Den Haag luidt de noodklok over een toenemend probleem in het Mari Andriessenerf in Loosduinen. De gemeente heeft daar containers geplaatst voor de inzameling van flessen, papier en karton, maar helaas is met name de laatstgenoemde categorie steeds vaker het doelwit van brandstichting. Raadslid Ralf Sluijs trekt aan de zogeheten bel.

Het viel wijkvertegenwoordiger van Hart voor Den Haag, Oscar Olierook, steeds vaker op. Brandplekken en rondvliegende stukjes as in zijn geliefde Loosduinen. De afgelopen weken deed het fenomeen zich steeds vaker voor en het is geen geheim dat de brand wordt aangestoken door sensatiezoekers. Olierook: “De containers worden in brand gestoken, met alle schade en overlast van dien voor de bewoners. Het is onacceptabel dat zij hier de dupe van worden.”

Liever kwijt dan rijk
Sluijs ging in gesprek met Olierook en al gauw werd duidelijk dat bewoners de containers inmiddels spuugzat zijn. Bewoners stellen dat het fijn is dat ze hun afval kwijt kunnen in de containers, maar het moet niet ten koste gaan van de openbare veiligheid.
Sluijs: “de afgelopen weken kwam het zelfs diverse malen voor. Dat levert flinke schade en overlast op voor de bewoners van de wijk. Meerdere mensen melden ons dat zij de containers inmiddels liever kwijt dan rijk zijn.”

Brandje blussen
Hart voor Den Haag wil een oplossing voor de brandoverlast die constant veroorzaakt wordt.Volgens Olierook ligt een deel van het probleem bij de opening van de papiercontainers: “de opening is nu een groot open gat met uitstekend papier. Dat nodigt zulke herrieschoppers uit om in brand te steken.”
Sluijs zoekt de oplossing bij de gemeente: “er moet wat aan gebeuren. Dit kan middels meer handhavingscontrole, hogere boetes of meer cameratoezicht.” Sluijs stelt schriftelijke vragen aan het college de situatie aan te pakken en de brandjes te blussen.”