Ralf Sluijs wil druk op het Rijk opvoeren: “Al het vet is van de botten af, de situatie is onverantwoord”

Gemeenten zitten massaal in geldnood. Ze voeren de druk op de regering op: zonder extra geld doen ze hun werk niet meer. Hart voor Den Haag wil dat de hofstad zich hierbij aansluit.

“Het Rijk blijft maar taken over de Haagse schutting gooien zonder het bijbehorende geld te leveren. De gemeentelijke schatkist is leeg, al het vet is van de botten af en de situatie is ronduit onverantwoord”, zegt raadslid Ralf Sluijs die wil dat het stadsbestuur een daad stelt om haar bezwaren kracht bij te zetten. Ook andere gemeenten dreigen hun werkzaamheden neer te leggen als de rijksoverheid niet snel extra geld beschikbaar stelt. Een motie die oproept tot zo’n staking kreeg deze week op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de steun van het overgrote deel van de gemeenten.

Hoog oplopende strijd

Geen nieuwe inburgeringscursussen. Geen begeleiding voor werklozen. En het Rijk kan fluiten naar de opbrengst van gemeentelijke boa-boetes. Met het dreigement gaat de hoog oplopende strijd die gemeenten voeren met het kabinet om het geld een nieuwe, hardere fase in. “De emmer is volledig overgelopen. Alleen al op de Jeugdzorg en de WMO komen we jaarlijks tientallen miljoenen euro’s tekort. De reserves zijn daardoor volledig opgesoupeerd en dat merken de burgers aan hogere lasten en een uitgehold voorzieningenniveau. Het Rijk moet nu echt over de brug komen, anders ligt de wethouder financiën straks berooid onder een brug”, aldus Sluijs die benadrukt dat het neerleggen van taken het laatste pressiemiddel is wat nu ingezet moet worden.

Tot hier en niet verder

Het grootste struikelpunt zijn de decentralisaties. Gemeenten zijn in de afgelopen jaren verantwoordelijk gemaakt voor de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg en voor begeleiding op de arbeidsmarkt. Die overdracht van taken moest niet alleen de uitvoering verbeteren, vond het kabinet-Rutte II, maar ook geld besparen. De praktijk viel vies tegen. Bij de jeugdzorg ontstond een jaarlijks tekort van bijna 2 miljard euro. Desondanks zegde de rijksoverheid maar mondjesmaat extra geld toe. De nu voorgestelde werkweigering vloeit voort uit die boosheid. “De tijd van praten en overleggen is nu wel echt voorbij. Zonder gereedschap en materialen kun je ook geen huis bouwen, maar dat is wat het Rijk wel al jaren vraagt van de gemeente. Daarom; tot hier en niet verder, zonder geld voeren we de taken niet langer meer uit”, besluit Sluijs die wil dat het stadsbestuur zich aansluit bij de oproep die door de VNG gedaan is.

De grootste partij van de stad doet haar oproep in het verantwoordingsdebat.