Raadsleden De Mos en Sluijs: “Bij niets doen raakt Haagse economie jaren achterop”!  

Eerder liet de Economic Board al weten dat de gevolgen van een miljoenen bezuiniging desastreus zijn voor de Haagse economie. Henk Kool, voorzitter van de Board, vroeg zich hardop af of het nieuwe college de economie van Den Haag had opgegeven? ‘Zonder geld gebeurt er niets’, schreef Henk Kool nog voor het uitbreken van de coronacrisis in een brief aan de gemeenteraad.
Hij wees naar het vorige college waarin Hart voor Den Haag/Groep de Mos nog zat. ‘De onderhandelaars van het vorige college hebben structureel en incidenteel extra middelen vrij gemaakt ter stimulering van de economie in Den Haag.’ Maar twee jaar later zijn de problemen met de Haagse economie nog lang niet opgelost. Kool: ‘Verre van. Het is dan ook onbegrijpelijk dat dit college niet alleen die extra middelen heeft weggehaald maar zelfs het beschikbare budget heeft verlaagd. Structureel wordt er vijf miljoen euro per jaar gekort en de incidentele middelen wordt over een periode van vier jaar zelfs teruggebracht tot nul. Er moet veel gebeuren in de stad. Den Haag staat er zwak voor. Er moet geïnvesteerd worden om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid op peil blijft. Daar heb je geld voor nodig: om bedrijven hier naartoe te halen, kantoorruimte te creëren. Kortom: je moet een hoop doen en dat kan niet zonder geld.’

Coronacrisis, breek coalitieakkoord open
”Bovenop de keiharde bezuinigingen op de economie komt nu de coronacrisis, welke een enorme negatieve economische impact zal hebben”, aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs, die het college van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA oproepen om het coalitieakkoord open te breken en de bezuinigingen op economie terug te draaien. De Mos en Sluijs: “Deze crisis heeft een verdubbeling van het economisch budget nodig, wil het de gevolgen ervan enigszins kunnen beperken”.

ENECO-MIDDELEN NAAR ZORG, ECONOMIE EN BEREIKBAARHEID 
Hart voor Den Haag wil bij het openbreken van het coalitieakkoord ook een nieuw voorstel aan de gemeenteraad zien over de besteding van de inkomsten uit de verkoop van Eneco.

“Daarbij is 675 miljoen euro opgehaald, dat bedrag moet in deze tijd niet opgaan aan allerlei duurzaamheidsspeeltjes van Liesbeth van Tongeren, maar aan het opvangen van deze enorme grote crisis, extra investeringen in de zorg en aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Den Haag. Deze crisis noopt met gezwinde spoed tot een nieuwe visie, dus tot aanpassingen in het coalitieakkoord”, aldus De Mos en Sluijs. Hart voor Den Haag collega Janice Roopram vult aan: “We moeten lessen trekken uit deze crisis. Het besef dat er veel meer geld nodig is voor de (gezondheids)zorg”.

Vragen voor bij het volgende coronadebat 

Nog voor de coronacrisis stelde de Economic Board dat de bezuinigingen op het economisch budget de stad jaren achterop zou zetten. Over miljoenen bezuiniging op Economie komt nu dus een nietsontziende coronacrisis, welke een enorm grote impact zou hebben op de economie.

1) Is het college bereid, gezien de crisis, het coalitieakkoord open te brengen, waarbij u de bezuinigingen op de economie terugdraait en u het budget dan ook nog eens gaat verdubbelen teneinde de economie draaiende te houden?

2) Wilt het college bij het openbreken van het coalitieakkoord de raad een nieuw voorstel sturen t.a.v de besteding van de Eneco-opbrengsten, waarbij de focus komt te liggen op Economische investeringen en investeringen in de Zorg en de Bereikbaarheid van deze stad.