Raadslid Roopram: ‘Onze aangenomen motie zorgt dat uit huis geplaatste kinderen aandacht krijgen!’

In de Haagse gemeenteraad werd afgelopen week de motie ‘Toeslagenaffaire; zicht op uithuisplaatsingen & uitzicht op hereniging’ aangenomen. Deze motie van Hart voor Den Haag / Groep de Mos vraagt het stadsbestuur om met meer informatie te komen over de omvang van uit huis geplaatste kinderen in Den Haag als gevolg van de toeslagenaffaire. Ook wil de partij weten wat het stadsbestuur heeft gedaan en nog kan doen om snelle hereniging van ouders en kinderen te bespoedigen. Het CDA, D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid hebben tegen gestemd.

Hart voor Den Haag-raadslid Roopram: “Het is zeer triest dat kinderen uit huis zijn geplaatst doordat hun ouders in de problemen zijn gekomen, omdat zij schulden hadden waar zij niets aan konden doen. Ik ben daarom dan ook zo blij met deze aangenomen motie. Blij dat de meerderheid van de raad heeft ingezien dat het belangrijk is om de Haagse uit huis geplaatste kinderen van de toeslagenouders in beeld te hebben!”

De grote problemen bij de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst speelden een rol bij de uithuisplaatsing van kinderen van de zogenoemde toeslagenouders. Financiële problemen zijn officieel geen reden om kinderen uit huis te plaatsen, deze kunnen wel door een stapeling van problemen in gang zetten dat zo’n ingrijpende maatregel is genomen. Het kabinet heeft erkend dat de grote fouten bij de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst, een rol speelden bij de uithuisplaatsing van kinderen van de zogenoemde toeslagenouders.

Vorige maand werd bekend dat er 1115 kinderen tussen 2015 en 2020 uit huis zijn geplaatst in Nederland. Hierop heeft Hart voor Den Haag-raadslid Janice Roopram tijdens de commissievergadering vragen gesteld of bekend is hoeveel Haagse kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de Toeslagenaffaire. Het stadsbestuur kon deze vraag niet beantwoorden. In Den Haag zijn er zo’n 1.300 gedupeerden in beeld die door de Belastingdienst formeel als gedupeerde van de toeslagenaffaire zijn aangemerkt. Er zijn casusregisseurs ingezet om hulp te bieden bij multi-problematiek. “Naast de financiële consequenties voor de slachtoffers van de Toeslagenaffaire, moet er ook gekeken worden naar andere ingrijpende persoonlijke gevolgen. Het is belangrijk om als gemeente op de hoogte te zijn van de aard en omvang van Haagse kinderen die uit huis geplaatst zijn als gevolg van de toeslagenaffaire”, zegt Janice Roopram.

Bij behandeling van de Regiovisie Jeugdzorg Haaglanden in de Haagse gemeenteraad heeft Roopram namens Hart voor Den Haag een motie ingediend. De motie vraagt om met een feitenrelaas te komen over de aard en omvang van Haagse slachtoffers van de toeslagenaffaire die als gevolg daarvan te maken hebben gehad met een uithuisplaatsing van hun kind(eren). “Ik ben zeer benieuwd welke acties het stadsbestuur heeft ondernomen en nog kan ondernemen om snelle hereniging van ouders en kinderen, onder professionele begeleiding, te bespoedigen indien de thuissituatie stabiel is bevonden.”