Ralf Sluijs: “Communicatie met ondernemers is rampzalig, niemand weet wat”

Strandtenthouders aan het Zwarte Pad van Scheveningen zijn de voortdurende werkzaamheden op dit deel van het strand meer dan zat. Sommigen willen graag take-away-maaltijden aanbieden, maar dat kan niet omdat ze onbereikbaar zijn voor bezoekers. Het ergste is dat niemand weet hoe lang het nog duurt.

Het Zwarte Pad is ondanks alle werkzaamheden op de Noordboulevard gewoon bereikbaar met de auto en dat geldt ook voor de nieuwe parkeergarage. Maar als bezoekers vervolgens de boulevard oplopen, lijkt het alsof dit deel van het Scheveningse strand volledig is afgesloten. Overal staan hekken, graafmachines en containers. De vijftien strandpaviljoens zijn nauwelijks zichtbaar schrijft AD Haagsche Courant vandaag. Doorlopen vanaf de boulevard kan niet. Je kan er alleen komen via het strand en dan moet je ook nog over een berg zand klimmen. Borden om bezoekers erop te wijzen dat dit deel van het strand nog toegankelijk is, zijn niet te zien. Er lopen dan ook heel weinig mensen langs de strandtenten. Bieke Oosterheert, eigenaresse van Manta Beach, vindt het een ramp. Ze heeft het al zwaar vanwege de coronamaatregelen en dan komt dit er ook nog bij. De ondernemer wil haar vaste klanten graag takeaway aanbieden, maar dat is lastig in de huidige situatie zo zegt ze in de krant. Oosterheert is hartstikke blij met de opknapbeurt van de Noordboulevard en ze is ook erg te spreken over de nieuwe parkeergarage. “Er waren ook mooie plannen om de Noordboulevard door te trekken, maar die zijn heel erg vertraagd. Al die tijd ligt het hier open. Mijn leveranciers kunnen er soms niet komen. Even hier naartoe lopen is echt een probleem. Via de parkeerplaats kan het wel, maar als die vol staat moeten mensen toch via de boulevard komen.”

Updates

De andere ondernemers zijn het dan ook zat, vertelt ze. Het probleem is dat niemand precies weet wanneer alles af is. Vanuit de gemeente zou er nauwelijks iets worden gecommuniceerd. “Het zou fijn zijn als we wat meer updates krijgen, dat er rekening wordt gehouden met de ondernemers. We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Ik kan wel open gaan voor takeaway, maar dat heeft geen zin als je geen aanloop hebt. Het is ook weinig uitnodigend om hier te komen.”

De situatie is ook erg gevaarlijk, vertellen strandgangers. “Ik kwam hier maandag langs en toen was er ineens een gat van drie meter”, aldus een van hen. Ons raadslid Ralf Sluijs deelt de frustraties en trekt aan de bel bij het college. “In deze crisistijd hebben de ondernemers het water al aan de lippen staan en op het Zwarte Pad komen daar nog hopen zand, hekwerken en graafmachines waardoor zelfs het kleine beetje take-away onmogelijk gemaakt wordt”, zegt Sluijs die stelt dat het uithoudingsvermogen van de ondernemers zo wel héél erg op de proef gesteld geword. “Ik heb begrip voor alles wat mis kan gaan bij zo’n project, maar neem de ondernemers dan mee en praat met ze. De communicatie is rampzalig en niemand weet wat terwijl de gemeente heel lang de tijd gehad heeft om dit voor te bereiden, maar alles uit laat lopen. Nu heb je hier levensgevaarlijke situaties met al die shovels. Dit is geen uitnodigend begin van dit deel van het strand, terwijl het juist een stuk is waar veel Hagenaars komen”, aldus Sluijs.

Lees hier onze schriftelijke vragen