Ralf Sluijs: “Met dit kantoor willen wij helemaal niks meer te maken hebben”

De top van het Openbaar Ministerie heeft de officier van justitie die onderzoek deed naar de miljoenenfraude van de bestuursvoorzitter van notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken teruggefloten. Dat meldt NRC, die interne documenten verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Een nieuwe wending in de reeks van schandalen die de landsadvocaat teistert. Voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos is de maat vol. De grootste partij wil dat de gemeentelijke samenwerking met Pels Rijcken gestopt wordt. 

De officier van justitie wilde het onderzoek juist opschalen, maar in plaats daarvan pauzeerde het OM het onderzoek en wachtte de resultaten af van een commercieel bedrijf dat Pels Rijcken zelf had ingeschakeld. “Ongehoord in een rechtsstaat”, zegt een verbijsterde Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. “Waar gewone burgers, denk aan de toeslagenouders, nagejaagd worden door de duurbetaalde advocaten van Pels Rijcken, wordt het kantoor zelf door het OM in staat gesteld om haar eigen (vastgestelde) strafbare feiten te onderzoeken. Het is werkelijk waar bezopen en exemplarisch voor de betonrot die het fundament van onze rechtsstaat inmiddels in vergevorderde toestand heeft aangevreten”, aldus Sluijs die wijst op de aaneenschakeling van schandalen die over de landsadvocaat naar buiten gekomen zijn.  

Overeenkomst loopt af 

“Ongekende fraude, racisme, een verziekte bedrijfscultuurondertoezichtstelling, vernietigend rapport van het Bureau Financieel Toezicht, voor de tuchtrechter gedaagd en vandaag als klap op de vuurpijl het nieuws dat het OM het onderzoek eigenhandig stilgelegd heeft. Dat is de opbrengst van het advocatenkantoor wat door ons stadsbestuur tegenover burgers, ondernemers en medewerkers gezet wordt die een juridisch geschil met de gemeente hebben. Met dit kantoor moeten wij helemaal niks meer te maken hebben”, zegt Sluijs die wil dat de samenwerking na afloop van de contractduur gestopt wordt. “De huidige overeenkomst loopt tot januari 2022. Dat lijkt ons een geschikt moment om te zeggen: wij gaan voor een ander kantoor. Uiteraard zullen er een aantal maanden nodig zijn om de vele zaken over te dragen, maar van een nieuwe overeenkomst kan geen sprake zijn”, zegt Sluijs die zich daarmee lijnrecht tegenover burgemeester Van Zanen opstelt. In de commissievergadering van vorige week ging Van Zanen niet verder dan het toezeggen van een brief over de stand van zaken van de samenwerking met het prestigieuze advocatenkantoor. De burgemeester overweegt om de overeenkomst maar met een half jaar te verlengen in plaats van vier jaar. “Onbespreekbaar. Met de nieuwste informatie is de emmer meer dan overgelopen, hier past alleen maar afscheid nemen”, besluit Sluijs. 

Hart voor Den Haag dient donderdag een motie tijdens de raadsvergadering.