William de Blok & Nino Davituliani willen gericht stadsdeelplan: “Leefbaarheid Laak onder druk door constante wisseling van bewoners”

Er is volgens een artikel in Den Haag Centraal nog steeds veel belangstelling van particuliere beleggers voor woningen in Laak. Dit ondanks het feit dat verkamering door een aangenomen voorstel dat mede door Hart voor Den Haag is opgesteld en ingediend in Laak niet meer toegestaan is sinds april vorig jaar. Blijkbaar is het verhuren van woningen door de enorme woningnood ook lucratief geweest, want de particuliere verhuur in Laakkwartier en Spoorwijk is sinds 2008 verdubbeld. Een flinke portie van die woningen wordt gebruikt voor kamerverhuur. Twee jaar geleden was al één op de tien woningen in Laak ‘verkamerd’ volgens gemeentecijfers. Die worden met name bewoond door arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen en Bulgarije. 

Raadsleden William de Blok en Nino Davituliani van Hart voor Den Haag/Groep de Mos zijn bezorgd en vragen of een zelfbewoningsplicht in kwetsbare wijken een goed middel kan zijn om de opkooppraktijken de das om te doen: “De woningnood in Den Haag is nu zo hoog, dat beleggers ook in de huidige markt met hogere huizenprijzen woningen willen opkopen om ze vervolgens te verhuren en dit brengt in Laak ook problemen met zich mee. Er is een enorm verloop, mede door de vele arbeidsmigranten die tijdelijk in de wijk verblijven. We willen het verloop van de afgelopen jaren in kaart gebracht zien alsmede een specifiek stadsdeelplan hoe deze problemen te managen”.

De Blok en Davituliani willen dan ook dat het stadsbestuur specifiek gaat kijken hoe de leefbaarheid in Laak kan worden verbeterd. Davituliani: “Het wordt hoog tijd, dat het stadsbestuur inziet dat wijken als Laakkwartier, Spoorwijk en de Molenwijk hard achteruit gaan,” aldus Davituliani. De Blok en Davituliani roepen het stadsbestuur op om passende maatregelen te treffen en stellen raadsvragen. 

Lees hier onze schriftelijke vragen