De Mos: ‘Bescherm weerloze meisjes tegen barbaarse besnijdenis’

Elk jaar zijn zo’n 50 jonge meisjes uit de Haagse regio slachtoffer van genitale verminking. Zij verliezen in het land van herkomst, net als hun mama en oma, vaak onder barbaarse omstandigheden en zonder verdoving hun clitoris of hele vagina. Daarna hebben ze moeite met plassen. De menstruatie kan er soms niet uit. Seks doet vaak pijn en sommige vrouwen zijn onvruchtbaar geworden.

“Deze barbarij – met een onbeschrijflijk leed voor vrouwen – moet stoppen”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die wil inzetten op preventie, bijvoorbeeld via scholen, en het sluiten van gebedshuizen waar tot het besnijden van vrouwen wordt opgeroepen.

De Mos vindt het een goede eerste stap dat de rechtbank afgelopen week een voormalig docent van de As Soennah moskee heeft veroordeeld tot tachtig uur werkstraf of veertig dagen zitten voor het aanzetten tot besnijdenis, maar wil hardere actie tegen deze brute kindermishandeling.

“Die haathut had dicht gemoeten en ouders moeten we weerbaar maken tegen de grote sociale druk om tot besnijdenis over te gaan. Dit komt vaak voor in Somalië, delen van Egypte en Noord-Irak, maar ook Eritrea, Ghana en Kenia”, aldus De Mos, die vragen stelt aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen