Ralf Sluijs: “College slaat door met inkoopbeleid”
Het stadsbestuur van Den Haag wil het inkoopbeleid verder verduurzamen. Hart voor Den Haag is niet per definitie negatief over verduurzaming, maar waarschuwt voor overdrijving en noemt sommige voorstellen ‘groene gekkigheid’. Zo wordt er nagedacht over het vermijden van snijbloemen bij feestelijke gelegenheden. “Bij dat soort voorstellen denk ik: schuin afsnijden en huppakee de gft-bak in,” zegt Sluijs.
Hart voor Den Haag vreest dat de strengere eisen rondom de inkoop van diensten, producten en aanbestedingen – van de aanleg van fietspaden tot het groenonderhoud en de catering in het stadhuis – kleine ondernemers in de problemen zullen brengen. “Doordat zij niet aan deze onhaalbare eisen kunnen voldoen. Snijbloemen zijn bijvoorbeeld een prachtig, typisch Nederlands product. Wat is er nu feestelijk aan een vetplant bij een jubileum? Het kan niet de bedoeling zijn dat een boeket wordt gecriminaliseerd en ondernemers opdrachten mislopen. We moeten niet doorslaan in idealisme”, zegt Sluijs die ook kritiek uit op de plannen van de gemeente om meer invloed uit te oefenen op de voedselkeuzes binnen het stadhuis door het plantaardig en biologisch aanbod uit te breiden.
Burger niet op kosten jagen
“Duurzaamheidsgedram moet de burger niet op kosten jagen of de lokale ondernemer in de weg zitten. De eisen moeten wel praktisch uitvoerbaar zijn,” aldus Sluijs. In het nieuwe Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen, dat woensdag wordt besproken in de gemeentelijke commissie, wil de gemeente verder kijken dan alleen prijs en kwaliteit. Duurzaamheid, internationale rechtvaardigheid en ketenverantwoordelijkheid worden ook belangrijke criteria. “Dit plan introduceert een wirwar aan regels en monitoringssystemen die niemand ten goede komen, behalve misschien de ambtenaren die het moeten uitvoeren”, zegt Sluijs.
Het raadslid heeft een aantal amendementen voorbereid om de plannen bij te sturen. Een van zijn voorstellen is dat ondernemers uit de Haagse regio altijd voorrang moeten krijgen bij gemeentelijke opdrachten.
Foto door René Oudshoorn