De Mos pleit voor een Golden Earringplein, een standbeeld en een grote jukebox bij Centraal Station 

Bijna twee jaar geleden is er een comité opgericht bestaande uit Victor Meijer, Martin Reitsma , Patricia Steur en de hen helaas ontvallen ere voorzitter Paul van Vliet, om te komen met een eerbetoon aan de wereldberoemde Haagse band de Golden Earring. 


Golden Earringplein 
Het nu nog naamloze plein bij popmuziekcentrum Musicon (1) aan de Soestdijksekade, waarvan de drummer Cesar Zuiderwijk één van de oprichters was, zou voortaan het Golden Earringplein moeten heten. ”Waarom daar?,” vraagt Richard de Mos zich hardop af. Comitélid Victor Meijer legt uit: “Omdat daar alle wijken, straten en kades, waar vanuit Den Haag in de jaren ‘60 zijn naam als Popstad nummer 1 verwierf, samenkomen. De band de Golden Earring werd geboren in de Hulshorststraat, waar gitarist George Kooymans woonde en in de Terletstraat waar Rinus Gerritsen woonde, die grenzen aan de Soestdijksekade waar de Q65 in de woonboot van drummer Jay Baar oefende aan de Escamplaan. In de Volendamlaan werd mede geoefend door de band Hu & The Hilltops en de Earrings. Ook zanger Johnny Lion oefende daar in de wasserette aan de Larensestraat die weer verbonden is aan de Escamplaan, waar Beer Klaase de drummer van group 1850 en de Q65 woont en waar in het schoolgebouw heel veel bekende bands hebben geoefend. Wim Bieler, de zanger van de Q65. woonde in een boot aan de Korte Soestdijksekade en Frans Krassenburg, de eerste zanger van de Earrings woont aan de Veenendaalkade. Jaarlijks is er rond het Musicon (waar in de kerk enaast in de crypte, de indorock in de jaren ‘60 zowat uitgevonden werd), daarom mee muziekfestival “Kaderock”. Omdat de jaren ‘60 op dit plein dus muzikaal samenkomen, is dit dé ideale locatie voor het Golden Earringplein.” 

Standbeeld
Maar het Earring comité wil meer. Naast het Golden Earringplein moet er een standbeeld van de Earring verschijnen in het centrum van de stad.“Een uitstekende plek voor het standbeeld zou de stoep naast het restaurant ‘t Goude Hooft (2) zijn. En dan op de plek waar vroeger het standbeeld van Willem Drees stond dat naar het binnenhof is verplaatst,” aldus Meijer en De Mos. “Die  plek genereert de meeste bezoekers en toeristen, alles komt daar samen.” Als alternatief noemen beide mannen de stoep voor de oude Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout, recht tegenover Bodega de Posthoorn (3). 


Jukebox
De Mos zelf pleit voor de realisatie van een grote Jukebox op het plein voor het Centraal Station. “Hoe gaaf zou het zijn dat reizigers daar via je telefoon via QR-code alle hits van de Earring, met bijbehorende informatie, kunnen luisteren? Dan eer je als stad een band van wereldfaam,” aldus De Mos. 

Ambtelijke molens, zieke Kooymans 
Het steekt De Mos dat hij van het comité moet vernemen dat ze al bijna 2 jaar tegen ambtelijke muren oplopen bij het realiseren van eerbetoon voor de bekendste band van Den Haag. “De beroemde uitspraak ‘ambtelijke molens draaien langzaam’, kan worden vervangen in  ‘draaien niet’ en dit terwijl George Kooymans, vanwege ALS, niet lang meer te leven heeft. De Earringgitarist zou met zijn familie, vrienden en fans bij leven toch moeten  meemaken dat de Golden Earring vereeuwigd wordt met een eigen plein?,” aldus De Mos die het onderwerp met de hoogste urgentie op de politieke agenda zal plaatsen. Ook roept hij het college van burgemeesters en wethouders op om als de wiedeweerga met het comité in gesprek te gaan. “Haagse iconen moeten we eren!” 


(1) https://musicon.nl
(2) https://www.tgoudehooft.nl
(3) https://bodegadeposthoorn.nl