Janice Roopram: “Bredemeijer struikelt over z’n eigen beleid”  

Middels het extra zetje van het tv-programma ‘Wordt u al geholpen?’ van Mr Frank Visser, heeft mevrouw Knetemann na haar valpartij in Kraayenstein toch schadevergoeding gekregen, waarvan de gemeente in instantie geen aansprakelijkheid te kennen had gegeven.  

De Stedelijke Ouderencommissie had binnen 1,5e week tijd rond de 400 meldingen van losliggende stoeptegels ontvangen naar aanleiding van hun meldpunt. “En toch laat de wethouder het afweten om een apart struikelmeldpunt te creëren voor gevaarlijke, scheefliggende stoeptegels,” zegt Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid Janice Roopram. 

Tijdens het debat met wethouder Bredemeijer heeft Roopram gevraagd waarom de onveilige bestrating aan de Steurendaal in Kraayenstein nog steeds niet was aangepakt. Aldaar was mevrouw Knetemann gevallen: “Het blijft allemaal zo vaag en weinig concreet. Ik heb de wethouder gevraagd of ze nog meer schadeclaims willen ontvangen zoals die van mevrouw Knetemann. Het is in en in triest om te zien hoe je ouderen een omweg ziet maken over de weg om niet op de trottoir te lopen. Dat is toch de omgekeerde wereld?” vraagt Roopram. 

Wethouder Bredemeijer gaf aan dat er aan de achterkant de meldingen op orde moeten zijn, het momenteel moeizaam teruggekoppeld wordt naar de melder en er geen track and trace systeem is. Wie heeft de melding in behandeling genomen. “Tijdens de beantwoording van de wethouder kwam alleen in me naar boven, dit is weer een lang proces. Zo gaat het dus kennelijk niet bij de gemeente. Ik neem aan dat het college niet de Stedelijke Ouderen Commissie in dienst neemt op de meldingen aan te nemen van scheefliggende stoeptegels. Wij zien de snelle actie niet terug in de aanpak van de wethouder. Ik heb gevraagd of de gemeente desnoods een pilot struikelmeldpunt wil starten, maar ook daar gaf de wethouder niet in mee. We hebben het hier niet over het ophalen van een vuilniszak, maar om kwetsbare mensen, waaronder ouderen en mensen met een beperking. Zij kunnen lelijk vallen door een scheefliggende stoeptegel. En dan zou er direct op gehandeld moeten worden. Wij begrijpen heel goed, dat als er sprake is van wortelopdruk wellicht verregaande maatregelen noodzakelijk zijn. Maar kom dan met serieuze tijdelijke voorzorgsmaatregelen. Maar daar geeft de wethouder ook geen gehoor aan!” Roopram zal bij de eerstvolgende raadsvergadering een motie indienen.