De Mos: ‘Na gasexplosie Laak nada nul daadkracht bij vervangen oude – explosie gevoelige – gietijzeren gasleidingen’ 

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat er een schokgolf ging door de Haagse wijk Laak nadat er een verwoestende explosie was in een portiekwoning in de Jan van der Heijdenstraat. De voorgevel van drie appartementen, middenin een blok met woningen, lag in gruzelementen op straat. Er raakten diverse mensen gewond.

Uit een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen is gebleken dat de verwoestende gasexplosie midden in Laak in januari 2019 werd veroorzaakt door een scheur van 12 centimeter in een grijs gietijzeren gasleiding. In Nederland liggen nog duizenden kilometers van dat soort leidingen, dus nog veel meer woningen lopen risico. Je zou denken dat het college alles op alles zou zetten om de veiligheid in de stad te garanderen en werk zou maken van het uitsluiten van nieuwe gasexplosies. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit antwoorden van het college op raadsvragen van Hart voor Den Haag, die in december 2019 vroeg hoeveel explosie gevaarlijke gasleidingen het afgelopen jaar zijn vervangen.

“Het college komt, na eerder uitstel tot beantwoorden te hebben gevraagd, niet verder dan het afschuiven van haar verantwoordelijkheid richting netbeheerder Stedin. Erger dan dat is het antwoord dat er over het afgelopen jaar slechts 25km aan gevaarlijke gasleidingen is vervangen en dat er nog 211km aan explosieve gasleidingen ligt”, aldus Hart voor Den Haag voorman Richard de Mos, die hierbij wijst op het rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen dat vaststelt dat oude type gasleidingen sneller dan gepland vervangen moeten worden.

Vervangen gevaarlijke leidingen topprioriteit maken
In plaats van daadkrachtige actie, wijst verantwoordelijk GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren naar de netwerkbeheerder en toont ze nog geen begin van daadkracht. “Een gevaarlijke en onverantwoorde houding”, aldus De Mos, die stelt dat het college ook geen antwoord geeft op de vraag waar in de stad de risicogebieden liggen. De Mos: “Het college antwoord dat er geen aparte planningen of overzichten van risicogebieden beschikbaar zijn, even verderop antwoord ze dat in 2022 alle leidingen met hoogrisico heeft vervangen. Hoe kan dat als er geen planningen en overzichten zijn? Bovendien is het accepteren van hoogrisicoleidingen tot 2022 een onaanvaardbaar risico. Met de veiligheid van onze inwoners moet geen loopje genomen worden.”

Daarnaast stelt de Hart voor Den Haag fractievoorzitter dat de oude gietijzeren gasleidingen al veel langer in beeld zijn als leidingen waar risico’s aan kleven. Tien jaar geleden deed de Raad voor de Veiligheid al de aanbeveling dit type leidingen snel te vervangen. De Mos: “De kans op een nieuwe gasexplosie is aannemelijk. In plaats van dat we als politici weer geschokt zijn bij een volgende explosie, roep ik liever op tot de broodnodige actie om onze wijken veiliger te maken en het vervangen van gevaarlijke leidingen tot topprioriteit te maken”.

Lees hier onze schriftelijke vragen