Gedupeerde bewoners met ondergelopen kelders en wethouder Bredemeijer staan lijnrecht tegenover elkaar. Dit bleek tijdens de behandeling van het Haagse rioleringsplan, afgelopen donderdag in de commissie Leefomgeving. De inwoners zijn van mening dat de wethouder zich onder de zorgplicht uit probeert te wurmen en zijn daarover zo boos dat zelfs woorden als schofterig richting de wethouder worden gebruikt.

Het is niet helemaal duidelijk of de verhoging van de waterstand van de laatste jaren te wijten is aan een nieuw rioleringssysteem of meer neerslag, maar de inwoners lijden flinke schade door ondergelopen kelders. Zo leed het Rijksmonument Papaverhof in de Bloemenbuurt voor een kwart miljoen euro aan schade door ondergelopen kelders.Ook zijn er veel klachten uit andere wijken zoals de Vogelwijk en het Bezuidenhout.

Wethouder Bredemeijer wijst iedere verantwoordelijkheid of schadeclaim van de hand: ,,Als een dak lek is, moet de eigenaar dat zelf oplossen. Dat geldt ook voor een kelder. Als die lekt is het aan de huiseigenaar om de boel waterdicht te maken’’, zei wethouder Bredemeijer afgelopen donderdag tijdens een politieke bespreking van het nieuwe, Haagse rioleringsplan (AD*). 

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt dat er een einde moet komen aan de patstelling tussen de wethouder en betrokkenen. Raadslid René Oudshoorn: “Er zijn gesprekken geweest tussen de gemeente en inwoners, maar die hebben tot niets geleid. Beide partijen staan met de hakken in het zand en de inwoners trekken aan het kortste eind. Het is ongelofelijk ingewikkelde materie maar wij willen de wethouder oproepen om weer aan tafel te gaan met de bewonersorganisaties over wie dit gaat en via een fatsoenlijk participatietraject te komen tot een oplossing die voor iedereen acceptabel is. De gemeente dient tenslotte ten dienste van de inwoner te staan en niet om deze tegen te werken door haar zorgplicht te verzaken. Als alles wat hoog grondwater aan schade aanricht op een diepte van 70 centimeter of meer is voor rekening van de inwoner, dat kan toch niet het geval zijn?” 

Oudshoorn zal op de komende raadsvergadering een motie indienen met een oproep richting het stadsbestuur om beide partijen bij elkaar te brengen.