Midgaard is een locatie voor gesloten jeugdzorg in Den Haag, waar in zes groepen met elk negen plekken, in totaal 54 jeugdigen kunnen worden opgevangen. Op de website van Horizon wordt er aangegeven dat er naast specifieke zorg, het bieden van een gestructureerde en veilige omgeving een belangrijk onderdeel van de behandeling. Juist een veilige, gestructureerde en stabiele omgeving is ver te zoeken bij de gesloten jeugdzorginstelling Horizon, locatie Midgaard.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Midgaard in Den Haag een aanwijzing gegeven. De kwaliteit van jeugdhulp bij Midgaard, een gesloten jeugdzorg locatie waar momenteel 46 jongeren wonen, schiet tekort. De inspectie concludeert dat de hulp- en zorgverlening bij Midgaard niet voldoet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp. Met name de onveiligheid van het gebouw en het gebrek aan toezicht op de jeugdigen in de nacht vond de inspectie een buitengewoon zorgelijke situatie die op zeer korte termijn diende te worden beëindigd. Verder zag de inspectie dat de leefgroepen ernstig zijn verwaarloosd, zo waren op de leefgroepen ramen kapot en dicht getimmerd en zag de inspectie kapotte plafonds, banken en muren. Het merendeel van de leefgroepen had geen huiselijke sfeer en de leefomgeving voor de jeugdigen was onvoldoende schoon. “Inspectie weg, schoonmakers weg”, zo geven enkele jongeren aan die verblijven in Midgaard. Tot grote verbazing van de jongeren en medewerkers onderging Midgaard in de twee weken, vóór de komst van de inspectie, een ware metamorfose. Dichtgetimmerde ramen werden eindelijk voorzien van glas, muren werden beschilderd, alles werd grondig schoongemaakt en de bomen werden gesnoeid door een hoveniersbedrijf. “Twee weken vóór de komst van de inspectie, dit is wel heel vreemd. Mijn mond viel open van verbazing en ook een gevoel van boosheid kwam in me op toen ik naar de schrijnende verhalen luisterde van mijn contacten en de foto’s en videobeelden zag en het rapport doornam van de IGJ,” zegt raadslid Janice Roopram. Namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft Roopram wel 26 vragen voor het stadsbestuur.

Roopram geeft aan dat het wel om veel meer gaat dan alleen het gebouw van Midgaard: “In gesloten inrichtingen zitten heel zware gevallen bij elkaar. Probeer daar maar eens de boel op orde te krijgen. Het lijkt mij dat je moet beginnen bij de kern van het probleem aan te pakken en dat is het totale beleid van Horizon. Sturing ontbreekt van bovenaf, personeel voelt zich niet gehoord, geen opleidingsmogelijkheden, bureaucratie, de nieuw aangenomen pedagogische medewerkers worden niet ingewerkt hierdoor weten ze bijvoorbeeld vaak niet hoe om te gaan met agressieve gedragingen van de jongeren. Stagiaires die een mentorschap aangaan. Kortom het is een ongestructureerd zooitje en het is zeer triest want dit heeft ook een behoorlijke impact op de jongeren. De jongeren die aangeven zit je nu weer achter de computer, ze vragen om aandacht terwijl de pedagogisch medewerker haar verplichte taken uitvoert. Ga alsjeblieft niet weg, laat ons niet in de steek, dit wordt er dus gezegd indien een medewerker afscheid komt nemen van haar groep jongeren omdat het contract van de medewerker niet wordt verlengd terwijl de medewerker een duurzame vertrouwensband heeft opgebouwd,” zegt Roopram.

Het personeel van Horizon Midgaard is niet geïnformeerd over het bezoek van de inspectie, het daaruit voortvloeiende rapport en de stappen die zijn of die nog ondernomen zullen gaan worden door het management. Er heerst onrust bij het personeel en de jongeren. In het artikel van het AD wordt er aangegeven dat er een kernteam is gestart, die volgens Horizon, aangestuurd wordt door een ervaren regiodirecteur die de organisatie en de mensen goed kent. Deze moet zorgen dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat. Er zal gekeken worden naar wat de jongeren op dit moment nodig hebben in hun ontwikkeling. Gemeenteraadslid Roopram vind het zeer onprofessioneel en vraagt het college waarom deze ervaren regiodirecteur niet eerder heeft ingegrepen en waarom wordt er nu pas gekeken naar wat de jongeren nodig hebben in hun ontwikkeling, dit zou toch vanuit een standaard beleid automatisch moeten worden toegepast?

Roopram is benieuwd naar de reactie van het stadsbestuur op het rapport van de IGJ. Tijdens eerdere commissievergaderingen heeft raadslid Janice Roopram de aandacht gevraagd voor de behandeling van kinderen met autisme in een gesloten jeugdzorginstelling en het langdurig verblijf in een gesloten instelling. “Er zijn jongeren die niet behoren te zijn in een gesloten jeugdzorginstelling, zo ook dus in Midgaard. “Het is toch verschrikkelijk als je hoort dat een jong meisje dat misbruikt is door haar vader, aangeeft waarom zij vast zit en niet haar vader.” Ook haalt Roopram het trieste verhaal van de 14-jarige Kiemtie aan. Kiemtie heeft vorig jaar op de locatie Midgaard zichzelf van het leven ontnomen. Roopram vraagt hoe dit heeft kunnen gebeuren en had dit voorkomen kunnen worden: “De vestiging Midgaard van Horizon is gelegen in een natuurrijke omgeving. Het zou goed zijn als hier optimaal gebruik van gemaakt kan worden in het belang van de jongeren. Denk maar aan bijvoorbeeld door het creëren van moestuintjes. Ook zou er een soort van zorgboerderij ingericht kunnen worden zodat de jongeren zich ook bezig kunnen houden met het verzorgen en aandacht geven aan dieren. Dieren hebben namelijk geen oordeel klaarliggen“.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de gesloten jeugdhulp, daarom verwacht Roopram van het stadsbestuur directe actie zodat de hulp- en zorgverlening voldoet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp in een veilige, stabiele en stimulerende leefomgeving. “Ik verwijs jullie door naar mijn 26 schriftelijke vragen over Horizon Midgaard, over de gesloten jeugdzorginstellingen. We moeten met z’n allen de noodklok luiden voor deze kwetsbare jongeren.”

Lees hier onze schriftelijke vragen