Ralf Sluijs: “Al twee jaar bezig om deze doofpot te openen”

Omar Munie had van het begin af aan al de bedoeling om het omstreden pand aan het Noordeinde 64 door te verkopen aan vastgoedbelegger Jeroen de Wilde. Dat blijkt uit een brief van zijn advocaat aan één van zijn schuldeisers, een oud-werkneemster. De brief is in bezit van onderzoeksplatform Follow the Money (FTM), die er dit weekend over publiceert. Hart voor Den Haag wil een spoeddebat over de kwestie.

“Ik probeer al bijna 2 jaar om deze doofpot open te trekken. Wij vinden het echt ongekend dat dit zomaar kan, te meer we in een tijd leven waarin transparantie en integriteit – niet selectief maar voor iedereen – hoog op de agenda hoort te staan op het stadhuis”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Naar aanleiding van een eerdere publicatie op FTM stelde Sluijs vorig jaar oktober een hele serie vragen. Afgelopen dinsdag beantwoordde het college van B&W van Den Haag die pas. Daaruit blijkt dat de gemeente nog steeds geen enkel probleem ziet in de deal. Zelfs het gebruik van een onvolledige en verkeerd gespelde naam (‘de heer Muni’) in officiële collegebesluiten doet er niet toe, want ‘het is voldoende duidelijk’ om wie het ging. “Bizar, dat betekent dus dat je met het gebruiken van een artiestennaam, vergelijkbaar met Rapper Boef of Haagse Hazes, een lucratieve vastgoeddeal kan sluiten met de gemeente. Het wordt steeds gekker”, aldus Sluijs.

Reden genoeg voor de grootste partij in de Haagse raad om een spoeddebat aan te vragen. “De nieuwste onthullingen van FTM zijn ontluisterend. En wij willen nu gewoon duidelijkheid. Het college houdt de doofpot bewust dicht. Wat ons betreft wordt het hoog tijd dat de andere partijen zich ook realiseren dat helderheid naar de kiezer geen gunst is, maar een must”, besluit het raadslid.