608 branden, 33 auto’s in de fik, 44 aanhoudingen, een decembermaand vol ongeregeldheden en een mega inzet van politie is niets om ‘trots’ op te zijn

Hart voor Den Haag snapt niets van de borstklopperij door Team Remkes over het zogenaamd uitblijven van ‘grote incidenten’ tijdens de afgelopen Oudejaarsnacht.

“Heel de maand december was na het schrappen van de Vreugdevuren een groot incident met rellen, ongeregeldheden, branden en het slopen van straatmeubilair. Het vergeten van de preventieve werking van die vuren is een grote inschattingsfout van de burgemeester die december heeft gemaakt tot een rampmaand“, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos die kritisch is over de loftrompet waarop Team Remkes blaast. De Mos: “608 branden, 33 auto’s die in vlammen op zijn gegaan, 44 aanhoudingen, een decembermaand vol ongeregeldheden en het tot grote proporties opschalen van de capaciteit van politie en hulpdiensten is niet iets om ‘trots’ op te zijn, dat vraagt juist om een gedegen evaluatie van de hele maand december en niet alleen over Oudejaarsnacht”. De Mos eist dat de hele maand december wordt meegenomen in de jaarlijkse evaluatie van de Oudejaarsnacht.

Communiceer strafmaat 

Hart voor Den Haag pleit ervoor om volgend jaar ruim voor Oudejaarsavond in samenwerking met lokale media de strafmaat te communiceren voor het slopen van de openbare ruimte of van andermans bezittingen. Ook wil de partij een beter Meldpunt waar burgers bijvoorbeeld filmpjes van het in brand steken van auto’s naar toe kunnen sturen teneinde de daders beter te kunnen opsporen,
“Het moet vooraf bekend zijn wat de strafmaat en gevolgen zijn voor het slopen en in brand steken van containers, bankjes, prullenbakken en ander straatmeubilair. Hetzelfde moet gelden voor het kapot maken van andermans bezittingen, zoals het in de brand steken van auto’s”, aldus De Mos die gelooft in een afschrikkende werking van deze preventieve maatregel. Hier kunnen ook scholen en andere instanties die met jongeren werken betrokken worden. Verder wil De Mos dat naast de bekende telefoonnummers van politie en brandweer de mogelijkheid tot melden van overlast wordt uitgebreid. De Mos: “Lanceer in een publiekscampagne ook een Meldpunt waarbij burgers worden opgeroepen om filmpjes te delen die zij hebben opgenomen van vandalen en zend die uit via de lokale media, teneinde de daders sneller te pakken. Tenslotte moeten ook de straffen van diegene die opgepakt zijn gecommuniceerd worden”.

Gebiedsverboden vuurwerkhooligans 

Ook dit jaar is er weer vuurwerk gegooid naar hulpverleners.
“Dat is onacceptabel”, aldus De Mos die wil dat daders van deze pogingen tot doodslag, naast de straf die zij van het OM krijgen, voor langere tijd gedurende de decembermaand gebiedsverboden krijgen opgelegd.

Lees hier onze schriftelijke vragen