De gemeente en politie in Den Haag hebben jarenlang samengewerkt met een moskee die de politie inmiddels beschouwt als een „broeinest van jihadisme”. De Haagse Quba-moskee was onderdeel van een overheidsprogramma om geradicaliseerde moslims in de gaten te houden. In samenspraak met de gemeente liet de moskee geradicaliseerde jongeren over de vloer komen, en gaf over een deel van hen informatie door. Maar inmiddels ziet de politie de Quba als „één van de meest zorgwekkende moskeeën in heel Nederland”, staat in een staatsgeheim politierapport.

“Een door de overheid gecreëerd broeinest van haat, gekker moet het niet worden”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die pleit voor directe sluiting van de Jihadmoskee de Quba, die in het rapport een „verzamelplaats voor tientallen jihadisten” wordt genoemd. In totaal bezochten volgens de politie zeker zestig veroordeelde terroristen, uitreizigers, terugkeerders en terrorismesubjecten de Haagse moskee. Volgens de politie komen terroristen na hun detentie weer terug in de moskee.

Hart voor Den Haag eist inzage in het rapport en wil opheldering over het conflict dat de gemeente en de politie hadden over de salafistische de Quba-moskee

“Het is bizar dat de gemeente de moskee zag als partner in de radicaliseringsaanpak, terwijl de terecht politie aandrong op het verbreken van de banden”, aldus De Mos, die alle samenwerking met salafistische stromingen wil verbreken. De Mos: “Deze fundamentalistische stroming, waarvan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vorig nog vond dat het een gevaar is voor onze nationale veiligheid, radicaliseert vatbare jongeren en kan leiden tot jihadisme. Ook promoot deze stroming vrouwenbesnijdenis en heeft het lesaanbod dat haaks staat op de Nederlandse samenleving. Afvalligen verdienen de doodstraf en moslims geef je bij een misdrijf niet aan. Met zulke mafklappers werk je als overheid niet samen, punt”.

Staat integratie in de weg 

Bvendien staat het salafisme de integratie in de weg. De Mos: “De invloed van salafisten in Nederlandse moskeeën zorgt ervoor dat moskeegangers hun geloof minder vrij kunnen belijden. Moskeegangers worden geïntimideerd of bedreigd als zij zich niet naar de salafistische denkbeelden willen voegen”.

Lees hier onze schriftelijke vragen