Ralf Sluijs: “De rek is eruit, bloedbad ligt op de loer”

Het geld is op bij de meeste ondernemers. Ze lenen van familie of vrienden en plunderen de laatste restjes van de spaarrekening. Apart gezette potjes voor later zijn verdampt. Sommige ondernemers hebben hun personeel zelfs al weggestuurd om op de vaste lasten te besparen. Veel kleine ondernemers beginnen de gevolgen van de lockdown nu echt te voelen, vooral nu de steun vanuit het rijk langer op zich laat wachten. Dat schrijft AD Haagsche Courant vandaag. Hart voor Den Haag wil dat het stadsbestuur tempo maakt met de uitbetaling van de steunregelingen. 

Volgens bestuurslid Appie el Massaoudi van MKB Den Haag staat het water veel Haagse ondernemers tot aan de lippen. Veel kleine ondernemers hebben volgens hem weinig of geen reserves. Die zijn niet in staat om hun personeel te betalen: “Sommige mensen krijgen dus gewoon niet betaald, anderen maar een deel”. Die werknemers komen dus ook in de problemen met hun vaste lasten. El Massaoudi kijkt er niet van op dat zoveel Haagse ondernemers het zwaar hebben: “Het duurt ook al heel lang hé. We zitten nu al bijna een jaar in lockdown. Ik vind het al heel knap dat sommigen het überhaupt redden.” Hij wijst er ook op dat veel Haagse kleine ondernemers moeite hebben met het aanvragen van regelingen, met name in de kwetsbare wijken. “Bij de eerste lockdown kwam het proces van ondersteuning vrij snel op gang. Maar nu is men kritischer, omdat ze het zorgvuldiger willen doen en dus duurt het soms ook langer.”

Buiten de boot

Dat levert dus wel problemen op voor ondernemers die het indienen van zo’n aanvraag moeilijk vinden. “Heel veel mensen vallen hierdoor buiten de boot”, zegt El Massaoudi in de krant. Het bestuurslid pleit daarom voor meer ondersteuning en hulp voor deze groep bij het aanvragen. Hij vindt ook dat het gemeentebestuur veel meer rechtstreeks moet doen voor ondernemers in de stad. Wat wethouders bijvoorbeeld kunnen doen, aldus El Massaoudi, is in de wijken ondernemers bezoeken die het zwaar hebben om ze een hart onder de riem te steken. Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is dit met El Massaoudi eens. “Naarmate de tijd verstrijkt lijkt het wel of de urgentie richting de ondernemers is weggevallen, ‘die redden zich wel’ is een beetje de tendens op het stadhuis”, zegt Sluijs. “Maar niks is minder waar, de situatie is nijpender dan ooit. De rek is er volledig uit en een bloedbad ligt op de loer”, aldus het raadslid die ook wijst op de rol van de gemeente hierin. “Ik hoor geluiden dat rekeningen-, aanmaningen- en zelfs deurwaarders op ondernemers afgestuurd worden voor de betaling van gemeentelijke leges etc. Waar ben je dan mee bezig?”, vraagt Sluijs zich hardop af die het college vraagt een voorbeeld te nemen aan de landelijke uitstel regelingen. “Ondernemers die uitstel gevraagd hebben krijgen eind oktober een overzicht van wat er openstaat en dan nog 36 maanden om het af te lossen. Er gaan terecht zelfs stemmen op om landelijke belastingen kwijt te schelden en in Den Haag worden er deurwaarders op ondernemers afgestuurd”, aldus het raadslid dat wil dat het versturen van aanmaningen en dwangbevelen direct stopt.

Hart voor Den Haag stelt raadsvragen aan het stadsbestuur. 

Lees hier onze schriftelijke vragen