René Oudshoorn: “Het blijft een wild dier waar we zuinig op moeten zijn”

Zeehonden duiken steeds vaker op rond de haven en het Scheveningse strand en dat zorgt met regelmaat voor confrontaties tussen mens en zeehond. “De zeehond verdient daarom een rustplek”, zegt raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag, die in een initiatiefvoorstel pleit voor een drijvend, verankerd ponton rondom de haven.

“Er ligt regelmatig een zeehond op het kunstmatig rif voor glasalen in het Verversingskanaal. Een prachtig gezicht, maar helaas zie je regelmatig dat mensen spullen of eten richting het dier gooien dat hiervan schrikt”, zegt Oudshoorn die erop wijst dat mensen het ook leuk vinden om een selfie te maken met een zeehond.

Zeehond doodgebeten

“Strandgangers laten ook vaak hun hond los waardoor vorig jaar oktober zelfs een zeehond is doodgebeten. Een absoluut dieptepunt wat we in de toekomst echt moeten voorkomen”, aldus het raadslid die benadrukt dat zeehonden aaibaar ogen en zich makkelijk laten benaderen maar dat het toch echt wilde dieren zijn. “Het is niet voor iedereen een dagelijkse verschijning en na een melding op social media stromen de mensen toe. Op zich geen probleem, ware het niet dat zeehonden scherpe tanden hebben en ook niet aarzelen deze te gebruiken om zich te verdedigen”, zegt Oudshoorn. Een populaire zeehondenplek is het strand tussen de havenhoofden in. Een plek waar ook veel mensen met hun hond lopen. Op verzoek van het raadslid plaatste de gemeente eerder al informatieborden op populaire rustplekken om mensen erop te wijzen afstand te houden. “De borden helpen helaas onvoldoende. Bovendien is de tekst te beknopt”, stelt Oudshoorn.

Drijvend ponton

Een ponton waarop het dier op voldoende afstand van mens en dier kan rusten, is volgens de grootste partij de oplossing. Oudshoorn wijst op het Belgische Blankenbergen waar dit succesvol is gebleken. In Oostende ging de voorkeur van de dieren niet naar het ponton maar naar het strand. “Het strandje tussen de havenhoofden afsluiten is onmogelijk. Het is daarom belangrijk om een plek te kiezen waar zeehonden graag komen”, ligt het raadslid toe. Het kunstmatige glasaalrif aan de Houtrustweg is ongeschikt omdat het ponton dan te dicht bij de waterkant komt en de waterstand te vaak wisselt. “Buitengaats langs het Zuidelijk Havenhoofd, binnen de havenhoofden of in de haven. Al denk ik dat de tweede optie het meest voor de hand ligt omdat daar weinig drukte is en deining van het water”, zegt Oudshoorn. Voor het geld hoeven we het niet te laten. Hart voor Den Haag schat de kosten in op zo’n tweeduizend euro. Dat is nog los van het verankeren. “Dat is de investering meer dan waard, vroeger zag je nauwelijks zeehonden, nu steeds meer. Daar moeten we zuinig op zijn.”
Oudshoorn overhandigde donderdag zijn voorstel aan wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) en hoopt dat het stadsbestuur er snel mee aan de slag gaat.

https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/10805083/1/Geef%20de%20zeehond%20een%20rustplek_