Ralf Sluijs: “Haagse horeca is klap nog lang niet te boven”

Houd de grotere terrassen óók open in de winter, verhoog de maximale parkeertijd waar dat kan, voorkom dat lege winkelpanden in de binnenstad massaal worden gevuld met eettentjes en zorg dat de stad aantrekkelijk blijft voor toeristen. Alleen zo kunnen Haagse horeca-ondernemers de coronacrisis het hoofd bieden. Hart voor Den Haag steunt de oproep van de horeca.

De horeca is volgens voorzitter Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zwaar getroffen door de maatregelen die zijn genomen door de overheid. Veel ondernemers hebben flinke schulden gemaakt, vooral bij de Belastingdienst. Die moeten binnen vijf jaar worden terugbetaald, maar dan moeten de ondernemers de komende jaren wel de kans krijgen dat bedrag terug te verdienen, stelt de horecavoorman in AD Haagsche Courant. Er gelden nog steeds beperkingen voor de horeca. Zo mogen ze bijvoorbeeld maar tot 24.00 uur open blijven. De ondernemers willen hier zo snel mogelijk vanaf. Vooral nu ze zien dat in andere sectoren alles weer mag. “Er is een tweedeling ontstaan. Wij liggen echt op onze rug.” Steun van de gemeente is dan ook hard nodig, benadrukt secretaris Willem Heijboer in de krant. “We willen dat de bestaande steunmaatregelen verlengd worden. In Rotterdam en Amsterdam hebben ze dat al besloten, maar Den Haag loopt nog achter. We hebben die extra verdiencapaciteit gewoon nodig de komende winter.”

Opschieten

Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs is het eens met de horecamannen. “We zien dat ons stadsbestuur er weer een beetje achteraan hobbelt terwijl die steun in andere (grote) steden al lang en breed geregeld is. Hoog tijd voor een portie opschieten”, zegt Sluijs die wil dat de ruimere terrassen ook in de winter toegestaan worden. “Goed voor de gezelligheid in de stad en de horecabazen kunnen wat extra’s verdienen wat keihard nodig is om de schuldenberg te verkleinen. Door onze aangenomen motie mogen de strandtenten overwinteren waardoor ze veel geld besparen, nu moet ook de overige groengele horeca tegemoet gekomen worden om ervoor te zorgen dat ze overeind kunnen blijven”, aldus Sluijs. De grootste partij roept het college ook op om eindelijk eens duidelijkheid te geven over hoe de bezoekersstromen op peil blijven nu de grootste publiekstrekker het Binnenhof voor minimaal 5,5 jaar dichtgaat. “Er ligt een glashelder rapport waaruit blijkt dat de binnenstad door die sluiting een jaarlijks verlies lijdt van minimaal 38 miljoen euro waarvan het grootste deel bij de horeca terechtkomt. Dat ga je met een uitkijktoren natuurlijk niet opvangen”, zegt Sluijs die er ook op wijst dat het stadsbestuur nul compensatie heeft weten te regelen bij het Rijk.

Leegstand

Het raadslid steunt ook de oproep van de ondernemers om leegstand niet op te lossen door overal horeca toe te staan. “De taart wordt daar namelijk niet groter van, de punten worden alleen maar kleiner die te verdelen zijn”, zegt Sluijs. Verder pleit Hart voor Den Haag voor lagere gemeentelijke lasten zoals toeristenbelasting, leges en voor het wijzigen van namen van personeelsleden op vergunningen. “Dat kost nu 107,40 euro per naam. Pure geldklopperij voor zo’n simpele handeling. Bovendien weten we hoe groot het verloop is in de horeca”, besluit Sluijs. Steun van de gemeente kan voorkomen dat een aanzienlijk aantal horecazaken de deuren moet sluiten of flink moet inkrimpen. Dat zou grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en het levert nog meer leegstand op.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen