Raadslid Coen Bom: “De staat van de Keizerstraat verdient veel aandacht. En snel!”
Wijkschouw
Tijdens zijn eerste wijkschouw als raadslid voor Hart voor Den Haag is Bom bijgepraat door Remco Striegel van de ondernemersvereniging. Grootste zorg voor de ondernemers is het voorgenomen opbreken van de straat. Dit zou eind dit jaar al moeten plaatsvinden en is bedoeld om de wateroverlast in de straat rigoureus aan te pakken. Veel té rigoureus vinden de ondernemers, want het zou betekenen dat de straat twee keer vier maanden, van gevel tot gevel, openligt. En dat terwijl iedereen nog aan het opkrabbelen is na de Coronacrisis.
Er zijn schriftelijke vragen ingediend, maar Bom heeft daar na recente ontwikkelingen nog een aanvulling op. Bom: “We begrijpen dat de drie bewoners die het meest hebben geklaagd over wateroverlast geholpen worden, soms door het aanpakken van hun tuin of door het plaatsen van keerkleppen en dorpels. De ondernemers moeten dit allemaal zelf betalen, ook als die enorme operatie doorgaat. Ik vraag me nu af of we niet eerst eens moeten kijken of het plaatsen van die dorpels en de keerkleppen afdoende effect hebben. Dan hoeft die enorme operatie -die niemand wil en zéker niet nu- misschien helemaal niet door te gaan en hebben we geld over voor andere dingen die we in de Keizerstraat willen!”
Fietsenchaos
Raadslid Bom maakt zich al langer zorgen over de Keizerstraat: “Ik kom hier altijd graag, ik vind de Keizerstraat potentieel dé parel van Scheveningen maar de glans is er door de jaren behoorlijk vanaf. Sommige dingen spelen al zo lang. De overlast van (zwerf)fietsen bijvoorbeeld. Het plaatsen van behoorlijke fietsnietjes op de juiste plek zou al heel veel helpen, maar ook het vestigen van een Biesieklette in één van de vele beschikbare leegstaande panden is wat Hart voor Den Haag betreft nog steeds een goede optie.”
Pandbrigade
De enorme leegstand is het meest in het oog springende probleem van de straat. Tientallen panden staan leeg of worden verbouwd om voor verhuur klaar te maken. Het aantal huurders ligt echter niet voor het oprapen en dus staat er veel langdurig te huur. Bom: “Deze straat zou behoefte hebben aan een traiteur, een poelier of een goede vishandel. Zelfs de surfwinkels zijn allemaal verhuisd naar de Badhuisstraat. Ik zou willen pleiten voor een soort vestigingsmanager die actief op zoek gaat naar leuke ondernemers voor de straat.”
Een heel ander probleem is dat sommige ondernemingen er al jaren zitten maar nooit open zijn. Bom: “Er zitten inderdaad een aantalspookbedrijven. Zolang ze huur betalen is daar weinig aan te doen, krijgen we dan te horen. Maar volgens Rotterdams voorbeeld zou de Pandbrigade best eens een rondje Keizerstraat mogen doen. Kijk eens achter de voordeur. Dit draagt allemaal niet bij aan de verlevendiging van de straat.”
Vergroenen
Remco Striegel van de BIZ heeft ook allerlei plannen aangeleverd in de loop der jaren: “We krijgen nu spoedig wat meer te horen over de plannen die er zijn om de Keizerstraat vanaf het strand beter zichtbaar te maken en de ‘ingang’ van de straat aantrekkelijker te maken. Ben benieuwd. Verder zou ik zelf graag veel meer groen in de straat willen, het is nu een betonnen bak. Offer een paar laad-en los plekken op waar dat makkelijk kan en maak daar een perkje. Gelijk goed voor de afwatering en het ziet er veel gezelliger uit.
Of maak een coole wandschildering aan de kant van Jurrian Kokstraat waar je uitnodigt om via de Keizerstraat naar het strand te lopen. ‘De kortste weg naar het strand’. Zoiets”
Bom wil dat de gemeente de problematiek van de Keizerstraat serieus neemt en heeft uiteenlopende schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Lees hier onze schriftelijke vragen