De Mos zet betaalbaar wonen op 1, 2 en 3

In haar verkiezingsprogramma Deze stad verdient beter zet Hart voor Den Haag in op een rem op bevolkingsgroei. “Willen we de stad leefbaar en groen houden, moet het Rijk stoppen om nieuwkomers naar Den Haag te sturen”, aldus lijsttrekker Richard de Mos, die wijst op het feit dat vele wijken gebukt gaan onder overbewoning. “Er is woningnood, we hebben een tekort aan agenten, leraren en zorgpersoneel en de sociale cohesie is ver te zoeken, Er moet een pas op de plaats bij de ongebreidelde bevolkingsgroei.”

Hart voor Den Haag vindt dat er ook gebouwd moet worden en ziet daarbij in hoogbouw kansen in gebieden die aan herontwikkeling toe zijn, zoals bijvoorbeeld delen van Den Haag Zuidwest en de stationslocaties. “En willen we de woningnood ledigen, dan moet ook eens met lef worden gebouwd”, aldus De Mos, die bijvoorbeeld wil zorgen dat de drie woontorens in Laakhaven er alsnog komen, evenals de bouw van twee woontorens bij Den Haag Centraal “Dat zijn honderden woningen, waarvan een fors deel sociaal. In de vooroorlogse wijken, aan de kust en in groengebieden willen we juist geen hoogbouw”.

Andere maatregelen waarmee Hart voor Den Haag de woningmarkt wil aanjagen zijn: het toevoegen van bouwlagen op bestaande wooncomplexen, met overkluizingen bouwen boven doorgaande wegen en het spoor, een project wonen boven winkels, het heropenen van bejaardentehuizen, het verkorten van de doorlooptijden van woningbouwprojecten en het op orde brengen van het ambtelijk apparaat, zodat vergunningsaanvragen niet onnodig lang blijven liggen.

Een veilige stad

Hart voor Den Haag zet ook in op het verbeteren van de veiligheid in de stad. Naast meer agenten, wil de partij de grote veiligheids- en leefbaarheidsproblematiek bestrijden met tenminste 125 extra handhavers
“Een deel daarvan in de vorm van stadsmariniers, die worden aangesteld om de hardnekkige problemen in bepaalde gebieden op te lossen. De andere aan te stellen handhavers dienen zich te richten op het bestrijden van de alsmaar groeiende afvalberg”, aldus De Mos, die de boetes voor afvalhufters fors wil verhogen en wil werken met undercover handhavers om de pakkans te vergroten.

Andere veiligheidsmaatregelen van Hart voor Den Haag zijn: tuigdorpen voor daders van extreme overlast, een conducteur op iedere tram, het keihard aanpakken van straatintimidatie, de inzet van Schoolcops om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen, het vergroten van de aangiftebereidheid en heropvoedingskampen voor ontspoorde jongeren,

Een baan als remedie tegen armoede

Hart voor Den Haag vindt dat iedereen die kan werken ook moet werken.
“In een Haags aanvalsplan tegen werkloosheid moeten werklozen gekoppeld worden aan sectoren die zitten de springen om arbeidskrachten, zoals de tuinbouw in het Westland, de haven van Rotterdam, de zorg-, bouw- en transportsector”, aldus De Mos, die daarbij de bezuinigen op economie terug wil draaien. “De werkgelegenheid blijft al achter in Den Haag. Willen we mensen niet richting uitkering en bijstand jagen, moeten we investeren in de economie. Zeker nu de gevolgen van de coronamaatregelen steeds voelbaarder worden.”

Andere voor Hart voor Den Haag belangrijke speerpunten zijn het openhouden van ziekenhuis Bronovo, meer lief-en-leed-straatjes tegen eenzaamheid onder ouderen, het realiseren van meer ondergrondse parkeergarages, investeren in het beter bereikbaar maken van de stad, een Nationaal Programma voor armlastig Zuidwest, het terugdraaien van de verkeersafsluiting in de Schilderswijk en het voorkomen van de aanleg van de Smeerpijp vanuit Rotterdam.

Niet blaffen, maar bijten richting het Rijk

Met Hart voor Den Haag in het stadsbestuur komt er ook een college dat het gevecht aangaat met het Rijk. “De kabinetten Rutte pakken rampzalig uit voor de gemeenten en in het bijzonder voor onze stad, Het decentraliseren van onder meer de jeugdzorg en de WMO heeft de gemeentelijke financiën opgeblazen. Om te voorkomen dat we straks de lasten moeten verhogen en moeten bezuinigingen, zullen wij de strijd aangaan met het Rijk om te zorgen voor meer gelden vanuit de landelijke overheid. Daarbij moet geen geld, geen taken de nieuwe lijn van het stadsbestuur worden, waarbij we conform aangenomen motie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) taken teruggeven of neerleggen”, aldus De Mos, die vindt dat er eindelijk een weerwoord moet komen op slecht Rijksbeleid.

Lees hier het hele programma: