Raadslid William de Blok: “Plannen van bovenaf uitgerold, bewoners veel te weinig betrokken”

Den Haag Zuidwest staat voor een enorme verandering. De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans willen in de Dreven, Gaarden en Zichten ongeveer tweeduizend woningen slopen, omdat ze volgens de gemeente niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Hiervoor komen nieuwe (duurdere) woningen terug. De stedenbouwkundige opzet van dit deel van Zuidwest gaat op de schop. Het beschermd stadsgezicht, dat de Venen is, gaat verloren. De fysieke en sociale structuren verdwijnen. Daarnaast komen er in de bestaande plannen 3.500 extra woningen bij in verschillende prijsklassen. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige aantal woningen! Wat raadslid William de Blok betreft zet zo’n toename de leefbaarheid in Dreven, Gaarden en Zichten teveel onder druk: “In heel Zuidwest komen er in de jaren tot 2040 10.000 woningen bij. Gezien de crisis op de woningmarkt begrijpt Hart voor Den Haag dat verdichten nodig is. Maar het moet wel kunnen in bestaande buurten. Van de totale verdichting in Zuidwest vind circa 30% plaats in Dreven, Gaarden en Zichten.” Hart voor Den Haag presenteert daarom een alternatief plan, wat niet van bovenaf wordt ontwikkeld, maar met de bewoners samen.

Plannen maken, samen met bewoners

Bewoners hebben een sterk gevoel dat er plannen worden gemaakt ‘over ons maar, zonder ons’. Hart voor Den Haag staat voor een aanpak samen met de bewoners in de wijk. “Samenwerken aan de verbetering van de woon- en leefsituatie zal er toe bijdragen dat deze wijken weer een toekomstwaarde krijgen. Dit zal de zelfredzaamheid van de bewoners in deze wijken nog meer versterken”, aldus William de Blok die door zeggenschap te geven, nabuurschap wil creëren.

Hart voor Den Haag heeft in Dreven, Gaarden en Zichten enquêtes afgenomen en met bewoners gesproken. Zij hebben duidelijk hun stem laten horen. Er is daarnaast ook een demonstratie geweest tegen de plannen, er is ingesproken tijdens commissie- en raadsvergaderingen en in verschillende media hebben zij een tegengeluid laten horen.

Hart voor Den Haag wil deze stem een podium geven en vertalen in politieke wensen. Als startpunt hiervoor heeft Hart voor Den Haag dit discussiestuk opgesteld, met daarin een voorzet voor een alternatief plan Dreven, Gaarden en Zichten. Hart voor Den Haag zal dit discussiestuk in inloopavonden en spreekuren toetsen bij bewoners en eventueel inhoudelijk aanpassen. Uiteindelijk zal het alternatief plan gebruikt worden als voorstel richting het stadsbestuur.

Alternatief plan Dreven, Gaarden en Zichten

Het discussiestuk omvat een alternatief bouwplan op hoofdlijnen dat uitgaat van behoud van de huidige sociale cohesie en van de huidige stedenbouwkundige structuren. Met een alternatief bouwplan verpakt in een discussiestuk wil William de Blok een alternatieve denkrichting onder de aandacht brengen en daarover in gesprek gaan met de inwoners van Dreven, Gaarden en Zichten:
– Elke bewoner van Dreven, Gaarden en Zichten die dat wil, kan volgens ons plan in haar huidige omgeving met dezelfde buren, op dezelfde etage en met hetzelfde uitzicht blijven wonen. Want er komt een reële terugkeergarantie. Dat betekent dat elke bewoner het recht moet hebben terug te keren naar dezelfde woning als die zij achterliet.
– Bewoners die dat willen kunnen een nieuwbouwwoning op een van de verdichtingslocaties in Dreven, Gaarden en Zichten betrekken als wisselwoning.
– Er komt een mix van goedkopere en duurdere woningen voor, waar Hagenaars voorrang hebben.
– De nieuwbouw moet 30% sociaal, 20% middeldure huur en 20% betaalbare koop zijn.
– Hart voor Den Haag wil vasthouden aan de huidige structuren binnen de wijk. Het aangewezen, beschermde stadsgezicht moet behouden blijven: de huidige bouwvlakken, groen en water.
– De grondgebonden woningen worden gerenoveerd, evenals de complexen waar dat rendabel voor is (wanneer stichtingskosten renovatie<sloop- nieuwbouw), een aantal complexen zijn versleten en moeten gesloopt worden, eventuele nieuwbouw dient in dezelfde stijl plaats te vinden.
– Bomen en struiken gewoon in de ‘volle grond’.
– De nieuwbouw van de complexen die gesloopt gaan worden, zullen op dezelfde plek terug komen, in dezelfde stijl.
– Mogelijk zullen wel de plattegronden van de woningen aangepast worden: grotere keukens en badkamers en een logische indeling. Goede isolatie en een energiezuinig ventilatie- en verwarmingssysteem, klaar voor de toekomst.
– Voor de verdichtingsopgave hebben wij diverse locaties gevonden waar circa 900 woningen gerealiseerd kunnen worden. In plaats van 3.500 woningen toevoegen, voorziet dit voorstel concreet in de toevoeging van 900 woningen. Het verschil van 2.600 woningen kan gevonden worden in het bouwen boven de Lozerlaan en het toevoegen van bouwlagen boven de huidige complexen.

Een overzicht van de locaties en aantal woningen dat toegevoegd kan worden staat hieronder:

Overzichtskaart locaties De Dreven

Overzichtskaart locaties De Gaarden

Overzichtskaart locaties De Zichten

Indien vastgehouden wordt aan de verdichtingsopgave van 3.500 woningen kunnen de overige 2.500 woningen worden toegevoegd door bovenop de huidige complexen twee bouwlagen (en daarmee ook aan de nieuwbouw) toe te voegen en eventueel aan de Melis Stokelaan, op de sportvelden ten Zuiden van sporthal Zuidhaghe, woningen toe te voegen. Ook zien wij een ondertunneling van de Lozerlaan met middenhoogbouw daar bovenop als een reële variant om woningen toe te voegen. 

Na het vaststellen van het alternatieve plan samen met en voor bewoners, legt Hart voor Den Haag het als voorstel neer bij het stadsbestuur.