Raadsleden De Mos en De Blok willen maatregelen tegen overbewoning en overlast
Al jaren staat de leefbaarheid in de Haagse wijk Transvaal ernstig onder druk. Overbewoning, criminaliteit, vervuiling op straat en onvoldoende handhaving. De wijk zucht onder de druk van arbeidsmigratie, een te grote instroom van Oost-Europeanen op een al overkokende woningmarkt. Bewoners voelden zich lange tijd ‘niet gehoord en niet serieus genomen’. Hart voor Den Haag / Groep de Mos presenteert daarom het initiatiefvoorstel ‘Maak Transvaal snel leefbaar’, met acht voorstellen die in overleg met bewoners en bewonersorganisaties zoals de Parels voor Transvaal en Bewonersorganisaties Transvaal Zuid zijn opgesteld.
“Transvaal is een wijk waar (illegale) overbewoning de leefbaarheid op het spel zet. Ruim 21 procent van de woningen wordt hier volgens recent onderzoek van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur louter aangekocht om te verhuren”, aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en William de Blok, die stellen de wijk zucht onder de druk van arbeidsmigratie. “De dagelijkse drukte op het Kaapseplein en in de omliggende straten is ontstaan door de grote influx van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Den Haag telt duizenden inwoners uit het Oostblok, die overwegend werken in het nabije Westland. In Transvaal en dan metname rondom het Kaapseplein leidt dat tot ernstige overlast. De buurt wordt, al in allervroegte, geteisterd door een overconcentratie aan busjes die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat de weg blokkeren, dubbel geparkeerd staan, onnodig claxonneren en ander kabaal op straat maken. Dag dagloners die geen werk hebben, hangen rond op de pleinen in de wijk. Ze laten afval achter. Bovendien leidt dit rondhangen van grote groepen mannen tot een groot gevoel van onveiligheid bij omwonenden. Van bewoners krijgen wij mee dat er volop alcohol en drugs wordt gebruikt op straat, in de portieken en in de trappenhuizen”.
Zelfbewoningsplicht en één huishouden per woning
De Mos en De Blok pleiten ervoor om Transvaal aan te wijzen als gebied waar eigenaren van huizen zélf in de woning moeten wonen; een zogenaamde zelfbewoningsplicht. De Wet ruimtelijke ordening biedt daarnaast de mogelijkheid om het te verbieden dat er meer dan één huishouden in een woning gaat wonen.
“De noodsituatie van (illegale) overbewoning en onderhuur vraagt om zulke maatregelen in deze overbelaste wijk”, aldus de beide raadsleden.
Stop- en parkeerverbod voor busjes; toewijzen op- en afhaallocaties
Om de dagelijkse gevaarlijke en zeer chaotische taferelen bij het op- en afhalen van arbeidsmigranten, en de daarmee gepaard gaande overlast van bedrijfsbusjes aan banden te leggen pleit Hart voor Den Haag voor zowel een stop- als een parkeerverbod voor busjes. De Mos: “Hiermee kunnen we de wijk veiliger en rustiger maken. Bewoners geven twee ophaallocaties aan voor woon-werkverkeer. Het industriegebied Fruitweg / Televisiestraat en de ingang van het Zuiderpark, hoek Troelstrakade / Meester P. Drooglever Fortuynweg. Wij roepen het college op om gehoor te geven aan deze wens”.
Overige maatregelen
Overige maatregelen uit het initiatiefvoorstel zijn het opleggen van toeterboetes om het onnodig claxonneren tegen te gaan, het handhaven van het geldende alcoholverbod, het opleggen van een samenscholingsverbod voor groepen mannen die rondhangen en overlast verzorgen op het Kaapseplein.
“Hart voor Den Haag pleit ook voor heel Transvaal voor een Deur-Deur-Inventarisatie. Het komende jaar krijgen bewoners eens per kwartaal een deur-deur bezoek van een samengesteld (gemeente)team, met onder andere mensen van de Pandbrigade, de wijkagent, de leerplichtambtenaar, welzijnswerk en soortgelijke ambtenaren om te bezien of de mensen op een legale manier wonen, of kinderen staan ingeschreven bij een school en of openstaande boetes zijn betaald. Hiermee kunnen we illegale prostitutie, uitbuiting en huiselijk geweld ook eerder signaleren. Bij deze Deur-Deur-Inventarisatie kan, naast het verwelkomen van nieuwe bewoners, ook uitleg gegeven worden hoe mensen misstanden, zoals overbewoning, bij de Pandbrigade kunnen melden”, aldus De Mos
Het initiatiefvoorstel zal op 20 februari tijdens de begrotingsbehandeling in de Haagse gemeenteraad worden aangeboden. Lees hier InitiatiefvoorstelTransvaal