Ralf Sluijs: “Volksfeest vóór en dóór Den Haag”
Hart voor Den Haag pleit voor de terugkeer van KoningsNach, hét iconische volksfeest dat jarenlang een belangrijke Haagse traditie was. Het huidige Engelstalige ‘The Life I Live’-festival doet volgens de grootste partij in de gemeenteraad geen recht aan de Haagse cultuur, stadstrots en identiteit.
Destijds nog KoninginneNach (uitgesproken als Keunenginnenach) was vanaf 1989 een jaarlijks gratis toegankelijk openlucht-muziekfestival dat plaatsvond in de nacht voor Koninginnedag. De viering had echter al een langere geschiedenis in Den Haag, waar de nacht voor de nationale feestdag bekend stond om zijn levendige straatsfeer, livemuziek en gezelligheid in cafés. Met de komst van KoninginneNach kreeg deze traditie een officiële status, en dat maakte het evenement uniek en geliefd bij de Haagse bevolking.
Straatfeesten
Raadslid Ralf Sluijs wil deze historische traditie terugbrengen: “KoningsNach was hét feest van gezelligheid, waar buitenbarretjes, straatfeesten en optredens van lokale artiesten centraal stonden. Mensen denken met weemoed terug aan de straatfeesten op de Denneweg en de Lange Houtstraat. Dit feest ademde Haagse stadstrots en was er écht voor en door Hagenaars en Hagenezen,” zegt Sluijs die de naam ‘KoningsNach’ liever gisteren dan vandaag ziet terugkeren. “Dat die prachtige Haagse naam destijds is vervangen door een Engelstalig festival voelt echt als een verloochening van onze groengele cultuur.”
Kansen voor de horeca
Volgens Hart voor Den Haag heeft het verdwijnen van KoningsNach niet alleen de stadstrots aangetast, maar ook de Haagse horeca een flinke kans ontnomen. “KoningsNach was niet alleen een feest waar Hagenaars trots op waren, maar ook een evenement dat de kassa’s van de Haagse horeca lekker wist te spekken,” stelt Sluijs die wil dat de lokale kroegen en restaurants weer volop de ruimte krijgen om eigen buitenbarretjes en artiesten neer te zetten.
Hart voor Den Haag dient een motie in bij de eerstvolgende raadsvergadering.