De Mos: “Tijdelijke steunpilaar in gezinnen kan het ontsporen van gezinnen en hele groepen jongeren voorkomen”!


Hart voor Den Haag / Groep de Mos pleit voor de terugkeer van de Gezinsverzorger ter ondersteuning van gezinnen die net dat extra zetje in de rug kunnen gebruiken.”Sommige gezinnen hebben een steuntje in de rug nodig om de boel draaiende te houden. Daarom stellen wij voor om de Gezinsverzorger terug te laten keren. Zo helpen we gezinnen met nuttige, praktische hulp om te voorkomen dat situaties onhoudbaar worden”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos.


Kinderen opvoeden is voor alle ouders wel eens lastig. Maar voor sommige gezinnen is het extra lastig om een goede structuur te bieden waar kinderen zich veilig kunnen voelen, zich kunnen ontwikkelen en waar zij tijdig worden bijgestuurd in hun gedrag. Bijvoorbeeld wanneer ouders zelf last hebben van een trauma, kampen met financiële problemen, bijvoorbeeld door het verlies van een baan, of andere zorgen hebben. Dan is er soms zoveel stress en onrust dat het niet lukt om structuur aan te brengen in het dagelijks leven van het gezin. Door chaos en conflicten in huis kunnen kleine problemen steeds groter worden. We zien nog te vaak dat hulpverlening te laat op gang komt en dat opvoedvragen worden beantwoord door een breed scala aan gespecialiseerde hulpverleners. Hierdoor zijn er steeds meer mensen bij het gezin betrokken, maar minder mensen die écht naast het gezin staan.  


Rust, reinheid en regelmaat
“Een Gezinsverzorger kan een gezin dat in de problemen dreigt te komen direct laagdrempelige praktische hulp geven. Door in huis mee te draaien en op te ruimen, eten te koken en samen tijd door te brengen met de kinderen . Zo krijgen ouders weer grip op hun leven en kunnen kinderen zich weer veilig en geborgen voelen”, aldus De Mos, die wijst op het feit dat er tot eind vorige eeuwonderdduizenden vrouwen in de gezinszorg werkten en daarbij rust, reinheid en regelmaat brachten.

“Maar toen gezinnen kleiner werden en het huishouden door allerlei apparaten minder zwaar werd, verdween de Gezinsverzorger. Een gemiste kans, want zij kunnen, met dat beetje extra aandacht, juist dé schakel zijn om te voorkomen dat gezinnen en daarmee hele groepen jongeren ontsporen. Met alle gevolgen van dien.” De Mos roept het stadsbestuur middels schriftelijke vragen op om, net als in de gemeente Groningen, een pilot te starten met een aantal (betaalde) hulpverleners in gezinnen.


“De resultaten van deze pilot kunnen we evalueren, zodat we bij het nieuwe jeugdhulp systeem, dat in de zomer van 2022 ingaat, kunnen zorgen voor een optimale uitrol van deze praktische vorm van hulpverlening, waarbij we gezinnen die in de problemen komen vroegtijdig bijstaan, zodat erger voorkomen kan worden”, aldus De Mos.

Lees hier onze schriftelijke vragen

(Foto CJG Den Haag)