Raadslid Carlos Martinez van Andel heeft er in de commissie Ruimte bij wethouder Balster op aangedrongen een gemeentelijk subsidiefonds op te zetten voor appartementseigenaren binnen VvE’s. Het raadslid stelde aan de orde dat veel eigenaren binnen VvE’s nu buiten de boot vallen als het gaat om subsidies op bijvoorbeeld dubbel glas.

Martinez van Andel: “Veel appartementen in particulier bezit hebben nog enkel glas. Wil een eigenaar in aanmerking komen voor landelijke subsidie (30%) voor het vervangen van enkel glas met dubbel glas dan moeten zij nu nog tenminste 2 andere verduurzamingsmaatregelen nemen”.

Volgens Martinez van Andel is dat in veel gevallen niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de verwarming centraal is geregeld middels een collectieve cv-installatie. Ook het isoleren van spouwmuren is een maatregel die particuliere eigenaren binnen een VvE vaak niet zelf kunnen nemen.

“Op deze manier valt een grote groep appartementseigenaren buiten de boot. Kunnen ze niet voldoen aan de eis van 3 maatregelen, dan krijgen ze nu slechts 15% subsudie en dat terwijl deze mensen daar niks aan kunnen doen”.

Het raadslid van Hart voor Den Haag wil daarom dat de gemeente een apart Gemeentelijk subsidiefonds opzet speciaal voor deze groep appartementseigenaren.

Hart voor Den Haag dient bij de begrotingsbehandeling een motie in die oproept zo’n fonds op te zetten.