Het ooit zo voortvarend ingezette rattenoffensief in Moerwijk lijkt volledig stil te zijn gevallen. Na een noodkreet van de nimmer aflatende buurtbewoonster en rattenbestrijder Conny Ligtvoet ging Hart voor Den Haag-raadslid René Oudshoorn samen met haar een kijkje nemen.

Oudshoorn: “Het eerste wat mij opviel toen ik uit de auto stapte is dat het stonk in de wijk, zwerfvuil van bijplaatsingen bij de ORAC’s waait door de straten van Moerwijk heen. Het is ongelofelijk smerig voor de mensen, maar een feest voor de ratten en meeuwen”.

Conny Ligtvoet wijst naar de lucht waar 10-tallen meeuwen krijsend cirkelen: “Het is een vast patroon, er wordt even verderop brood gestrooid in de binnentuinen. Broodstrooien is verboden in Moerwijk en andere wijken met rattenoverlast, bij een heterdaadje volgt een boete van 95 euro. Dit is een wassen neus, want handhaving zien we niet meer in de wijk. Één keer is de nieuwe wethouder geweest met een gevolg aan handhavers en toen werd mij vooral verzocht mijn toon te matigen, daarna hebben we niemand meer gezien. Het kennelijk overbodige brood wordt zelfs bij bewoners bezorgd en in vervolgens in de wijk gedumpt, de pakkans is nagenoeg nul”.

De in Moerwijk gelegen Anne Bijnslaan is recent onder handen genomen, hartstikke mooi alleen hebben ze er nu plantsoentjes gemaakt met lage struiken. Waar de woningcoöperaties deze struiken zo veel mogelijk heeft verwijderd in de binnentuinen van de wijk vanwege de rattennesten plant de gemeente ze nu op straat terug. “Dit is dweilen met de kraan open” aldus Conny, het is wachten totdat de ratten hier hun holen graven vlak voor de voordeur van de bewoners die toch al nauwelijks hun huis uit durven en het lijkt wel of de ratten met het jaar groter worden”.

René Oudshoorn reageert met afschuw, “Ik heb het rondje gedaan met Connie en het is echt mensonwaardig hoe mensen in deze wijk moeten wonen in deze vieze stinkende afvalbende. Onder wethouder Richard de Mos werden de problemen nog opgepakt, was er een aanspreekpunt van de gemeente in de wijk, werden er broodcontainers geplaatst en zag men nog wel eens handhaving, op dit moment gebeurd er niets meer met het rattenoffensief. Erger nog, vuil- en brooddumpers hebben vrij spel in de wijk, alleen Connie maakt zich er nog druk over, de rest van de buurt ondergaat het lijdzaam en hebben het verzet al opgegeven. Ik ga het college weer eens wakker schudden, zeker in dit Corona tijdperk moeten we geen concessies  willen doen aan hygiëne.

Lees hier onze schriftelijke vragen