Raadslid Ralf Sluijs: ‘Dit moet structureel aangepakt worden. De maat is vol!’
Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat het stadsbestuur stevig ingrijpt om de overlastgevers op het Anna van Buerenplein aan te pakken. Zo zouden daklozen en drugsgebruikers op hun terrasmeubilair overnachten, vallen ze gasten lastig en gebruiken ze de achterdeur van de horecaondernemers als hun toilet.
In gesprek met Den Haag FM verteld ondernemer Samir Harchaoui van MingleMush; ‘Ze komen soms in grote groepen bij elkaar, drinken in het openbaar en wassen zich in de fontein. Overal liggen lege blikjes bier en troep die ze achterlaten’. MingleMush is de eerste en grootste foodhall van Den Haag en is gelegen aan de achterkant van het centraal station. De horecazaak heeft 1.600 vierkante meter aan ruimte om gasten van lunch en diner te voorzien. Volgens Harchaoui zouden ook andere ‘buren’ van het plein overlast ervaren, zoals New Babylon, Universiteit Leiden, NS, kinderboekenmuseum en bewoners van de woontorens. De ondernemers hebben de overlast al lange tijd bij de hulpdiensten en gemeente gemeld, omdat het personeel zich niet veilig meer zou voelen. Maar de acties van de hulpdiensten en de gemeente waren onvoldoende, waardoor MingleMush afgelopen winter zelf beveiliging heeft ingehuurd. ‘Maar nu is het financieel niet meer haalbaar om nog bewaking in te schakelen. De situatie is al nijpend in verband met de coronamaatregelen en dit maakt de situatie voor ons alleen maar erger’. (1)
Voor raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is de maat vol. “De ondernemers proberen in de zwaarste crisis sinds mensenheugenis hun hoofd boven water te houden en moeten dan hun laatste centen uitgeven aan beveiliging. Dat is toch de wereld op z’n kop?”, zegt Sluijs. De grootste partij in de Haagse raad wil dat het stadsbestuur ingrijpt. “Het college moet echt met structurele oplossingen komen om een einde te maken aan dit soort overlast. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de politie de raddraaiers wegstuurt en dat ze er na twee uur weer zijn en vrolijk verder gaan met overlast bezorgen”, zegt Sluijs.
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.
Lees hier onze schriftelijke vragen