Binnen een week tijd hebben verschillende incidenten plaatsgevonden in Loosduinen. Brandstichting, vernielingen, een afgestoken vuurwerkbom op klaarlichte dag in de buurt van kinderen, verkeersborden in de sloot gegooid, eenden bekogeld met stenen, op vele plekken graffiti, overlast van jongeren waarbij zelfs dreigingen hebben plaatsgevonden bij onder andere wijkpark Bokkefort.
“Het is een hele waslijst”, aldus Hart voor Den Haag raadslid Janice Roopram, die signaleert dat de incidenten onrust in verschillende wijken in Loosduinen veroorzaken. “Bewoners van Loosduinen doen hun beklag bij onze fractie. Op een gegeven moment zie je dat er structureel jeugdoverlast wordt ervaren in Loosduinen. Het houdt maar niet op en daarom ben ik in de pen geklommen om schriftelijk het college te bevragen over de vele incidenten die hebben plaatsgevonden.”
Hart voor Den Haag wil strakkere handhaving op wangedrag door meer surveilleren en het opschroeven van het aantal handhavers. Daarnaast vraagt Roopram onder meer of het college bekend is met de structurele jeugdoverlast in Loosduinen en wat voor maatregelingen zijn ingevoerd of nog ingevoerd zullen gaan worden. “Zijn er jeugdwerkers actief in Loosduinen, hoe gaan de wijkagenten om met jeugdoverlast, waar kunnen de jongeren in Loosduinen zichzelf vermaken en worden ouders in voldoende mate gesanctioneerd bij wangedrag van hun minderjarige kinderen?”
Ouderweetproject
Omdat er al enige tijd sprake is van jeugdoverlast in verschillende wijken in Loosduinen vindt Roopram dat er gesprekken gevoerd moeten worden met de bewoners door o.a. politie en jeugdwerkers.
Naast sanctioneren bij wangedrag pleit Hart voor Den Haag ervoor om een *‘ouderweetproject’ in te voeren in Loosduinen. Dit is een project om ouders van hangjongeren die overlast veroorzaken, structureel te informeren over het gedrag van hun kinderen. Ouders zijn immers de eerst verantwoordelijken voor het gedrag van hun kinderen. Ouders van overlast veroorzakende hangjongeren ontvangen bij een eerste en tweede melding van overlast een brief. Na een derde melding brengt de wijkagent in opdracht van de jeugdrechercheur een huisbezoek aan de ouders.
Lees hier onze schriftelijke vragen