Ralf Sluijs: “Directe bedreiging voor werkgelegenheid en investeringen”
Het stroomnet in Den Haag zit vol. In de hele stad zijn nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers niet meer mogelijk. Het uitbreiden van infrastructuur duurt lang, daarom zal er waarschijnlijk pas rond 2033 meer netcapaciteit beschikbaar zijn. Volgens Hart voor Den Haag is de oorzaak glashelder: jarenlang klimaatbeleid dat burgers en bedrijven dwingt om ‘van het gas af’ te gaan, zonder dat het elektriciteitsnet daarop voorbereid is. De grootste partij wil een crisisaanpak en roept alle betrokken partijen op om aan tafel te komen.
“We zitten nu met de gebakken peren van jarenlange drang en dwang: warmtepompen, elektrische auto’s, inductie koken en zonnepanelen – alles moest elektrisch. Maar het net houdt het simpelweg niet meer bij. En dat treft niet alleen huishoudens, maar vooral de Haagse economie,” aldus raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag.
Economische motor stagneert
Uit recente berichten blijkt dat bedrijven in Zuid-Holland soms jaren moeten wachten op een aansluiting. In Den Haag zijn er ondernemers die niet kunnen uitbreiden of nieuwe vestigingen moeten afblazen. “We hebben het hier niet over een technisch ongemak, maar over een directe bedreiging voor werkgelegenheid en investeringen,” stelt Sluijs. “Hoe leg je aan een ondernemer uit dat zijn bouwproject wordt stilgelegd omdat er geen stroom is?”
Ook de woningbouw komt in de knel. Nieuwe woningen zonder stroom zijn niet bewoonbaar: geen warmtepomp, geen verwarming, geen laadpaal, geen licht. “We bouwen huizen die je niet kunt bewonen en trekken bedrijven aan die we niet kunnen aansluiten. Dat is volstrekt onverantwoord.”
Crisisaanpak
Hart voor Den Haag roept het stadsbestuur op om nog vóór de zomer een technische briefing te organiseren met Stedin, Haagse ondernemers en onafhankelijke energie-experts. De briefing moet inzicht geven in het aantal bedrijven dat wacht op aansluiting, de economische schade voor de stad en de concrete maatregelen die Den Haag zelf kan nemen om knelpunten te verlichten. “We moeten van symptoombestrijding naar regie. Een crisisaanpak. Als gemeente moeten we durven zeggen: zo kan het niet langer. De Haagse economie verdient ruimte, geen blokkades,” aldus Sluijs.
Stop met blind klimaatbeleid
Sluijs benadrukt dat deze stroomcrisis het directe gevolg is van eenzijdig klimaatbeleid. “Politiek Den Haag heeft alles op elektrisch gezet, zonder een fatsoenlijk plan. Dat is niet groen, dat is dom. We moeten nu investeren in slimme netoplossingen, stabiele energiebronnen en bovenal gezond verstand.”
——-
(1) Solar Magazine – Stedin meldt nieuwe problemen op stroomnet Den Haag
(2) https://www.omroepwest.nl/nieuws/4947279/stroomnet-overvol-probleem-tot-de-bodem-uitzoeken
(3) https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/992892