Richard de Mos: “We zijn op schandelijke wijze gecriminaliseerd


Het kabinet heeft aangekondigd dat lokale politieke partijen in de toekomst ook subsidie kunnen aanvragen (1). Dit is een langverwachte stap die de lokale democratie ten goede komt. In een opiniestuk in het AD stelt Hart voor Den Haag blij te zijn met de erkenning voor lokale partijen, maar stelt het er ook een bittere smaak van in de mond te krijgen. De Mos: “Landelijk falen gijzelt mijn partij al jaren.


Al meer dan tien jaar zet Hart voor Den Haag zich in voor gelijke behandeling van lokale partijen op het gebied van financiering en ondersteuning. “Het is een schande dat lokale partijen, waaronder Hart voor Den Haag, al die jaren zonder enige subsidie hebben moeten opereren, terwijl landelijke partijen jaarlijks miljoenen euro’s verdelen onder elkaar. Waar zij dit geld gebruiken voor het opleiden van mensen, jongerenafdelingen en onderzoeken ten behoeve van het raadswerk, moeten wij de kosten hiervoor helemaal zelf ophoesten”, zegt partijleider Richard de Mos voor wie de eerste stap naar erkenning als een bitterzoet moment voelt.


Rehabilitatie

Na de volledige vrijspraak van de rechtbank van Rotterdam, ziet De Mos in het kabinetsbesluit ook een verkapte rehabilitatie voor Hart voor Den Haag. “Het is een erkenning van het onrecht dat ons is aangedaan en een steun in de rug van alle lokale partijen in Nederland die, ondanks het gebrek aan subsidies en met minimale middelen van de bakker, slager en het zalencentrum op de hoek, alleen maar groter worden door hun onvermoeibare inzet”, zegt De Mos die stelt dat zijn partij hiervoor de afgelopen jaren door het Openbaar Ministerie (OM) aan de schandpaal is genageld.


Massaal Hart voor Den Haag gestemd

Onze afhankelijkheid van donaties is een direct gevolg van het gebrek aan een gelijk speelveld. Dit werd door vele deskundigen en ook door de rechtbank in Rotterdam erkend. Het is dan onverteerbaar dat deze, volstrekt legale, donaties door het OM al bijna vijf jaar op schandelijke wijze worden gecriminaliseerd”, zegt De Mos die stelt dat de burgers van Den Haag, die massaal op Hart voor Den Haag gestemd hebben, lijden onder de handelwijze van het OM. “Ze hebben ons in 2018 en 2022 veruit de grootste partij gemaakt maar zowel de invallen, duur van de zaak en daarbovenop weer het instellen van hoger beroep door het OM, zijn door (splinter)partijen gretig aangegrepen om ons keer op keer buiten het college te houden”, zegt De Mos die benadrukt dat dit niet tot tevredenheid onder de Haagse burgers heeft geleid. “Sterker nog uit het deze week gepresenteerde jaarverslag van de Haagse Ombudsman (2) komt een vernietigend beeld naar voren. Vorig jaar zijn er honderden klachten binnengekomen over de dienstverlening van de gemeente Den Haag. Dat is niet omdat het nu allemaal zo lekker loopt”, zegt De Mos.


Steun Van Zanen

Inzake de handelwijze van het OM wordt Hart voor Den Haag gesteund door burgemeester Van Zanen die onlangs stelde dat de slepende vervolging ‘onbestaanbaar’ en ‘echt slecht’ is. Het was in zijn woorden ‘niet meer fair en verantwoord, het was pijnlijk en niet goed voor de democratie’.


Oproep kabinet

Richard de Mos roept het kabinet op om deze kwestie serieus te nemen en ervoor te zorgen dat alle lokale partijen de erkenning en ondersteuning krijgen die zij verdienen. “De op handen zijnde wetgeving moet wel eerlijk gaan”, zegt De Mos die erop wijst dat lokale partijen straks verplicht om een administratie te voeren over de financiële positie van de politieke partij. Anonieme giften van 50,- euro of meer moeten worden geregistreerd, ook als dat in natura binnenkomt. Bij landelijke partijen ligt dat met 250,- euro hoger. Vanaf 200,- euro moeten giften per donateur per jaar openbaar worden gemaakt, ook hun naam en woonplaats. Ook daar krijgen landelijke partijen, met 1.000 euro en meer, beduidend meer speelruimte. “Wij moeten voorkomen dat we als grote partij in Den Haag niet onder dezelfde regels vallen als de gemeente Schubbekutteveen met 150 inwoners. Wij concurreren met landelijke partijen en dienen als zodanig binnen een gelijk speelveld te worden behandeld”, besluit De Mos.

(1) https://www.ad.nl/politiek/na-jaren-gesoebat-ligt-er-een-wetsvoorstel-om-lokale-politieke-partijen-ook-subsidie-te-geven~a873cb35/


(2) https://www.omroepwest.nl/nieuws/4827124/meeste-klachten-bij-gemeente-gaan-over-parkeren in