Fractievertegenwoordiger Damiën Zeller en Jongerenvoorzitter Didier Schellingerhout: “Door een innovatieve vr-training kunnen mensen met autisme ook makkelijker deelnemen aan de maatschappij” 

Het openbaar vervoer is voor veel mensen een essentieel onderdeel van hun dagelijks leven, maar voor mensen met autisme kan het een bron van grote angst en stress zijn. De complexiteit van het navigeren door drukke stations, het begrijpen van dienstregelingen en het omgaan met drukte of onverwachte situaties kan overweldigend zijn en levert vaak te veel prikkels op. Veel mensen met autisme mijden daarom het OV.  Vandaag, dinsdag 2 april 2024, is het Wereld Autisme Dag en Hart voor Den Haag vraagt hier aandacht voor.

Jongerenvoorzitter Didier Schellingerhout die zelf een broertje heeft met autisme: “Het vermijden van het OV resulteert vaak in een afstand tot de arbeidsmarkt onder mensen met autisme. Zelfstandig naar het werk kunnen is een essentieel onderdeel van het functioneren voor een werknemer. Vaak wordt deze taak (het vervoeren van de jongeren naar werk) uitgevoerd door de ouders en/of verzorgers. Dit zorgt voor vaak nog meer druk binnen een gezin. Het zou fijn zijn als er mogelijkheden komen voor deze groep Haagse burgers”. 

“Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van een virtuele realiteit (VR) programma. Dit simulatieprogramma biedt een veilige en gecontroleerde omgeving waarin mensen met autisme kunnen oefenen met verschillende aspecten van het reizen met treinen, trams en bussen. Door middel van realistische simulaties kunnen ze vertrouwd raken met het proces van het plannen van routes, het kopen van kaartjes, het vinden van perrons en het omgaan met onvoorziene omstandigheden zoals drukte, vertragingen of wijzigingen in dienstregelingen” aldus fractievertegenwoordiger Damiën Zeller. 

Zeller vervolgt: “de gemeente zou hier een leidende rol moeten pakken en samen met de HTM en de speciaal-onderwijsinstellingen om de tafel moeten om zo’n VR-programma mogelijk te maken voor nu in ieder geval de Haagse jongeren met autisme”

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen om de gemeente op te roepen samen te werken met de HTM en de speciaal-onderwijsinstellingen om deze vr-training aan te bieden aan jongeren met autisme