Raadslid Ralf Sluijs: “Bevestiging van wat we altijd gezegd hebben, zwijggeld om doofpot dicht te houden”

De topambtenaar van de dienst DSO die het IJspaleis moest verlaten omdat hij de gedragscodes zou hebben overschreden, heeft de gemeente onder druk gezet om geen procedure tegen hem te beginnen. Mocht dat wel gebeuren dan zou daarbij volgens hem informatie naar buiten komen die ook voor de gemeente ‘niet bevorderlijk was’.

Dat blijkt uit zijn schriftelijk verweer op een brief van interim gemeentesecretaris Ilma Merx waarin zij hem de wacht aanzegt. De stukken zijn in bezit van Omroep West die daar vanavond over publiceerde. De topambtenaar was onder andere verantwoordelijk voor het miljoenen verslindende cultuurcomplex Amare op het Spuiplein. In mei van dit jaar schrijft het college aan de gemeenteraad dat de ambtenaar en een extern ingehuurde medewerker ‘in goed overleg’ vertrokken zijn bij de gemeente. Uit onderzoek na een interne integriteitsmelding bleek namelijk dat de ambtenaar niet transparant gehandeld zou hebben en de gedragscode overtreden zou hebben. Nu blijkt dat aan deze openbare mededelingen van het college een stevige correspondentie tussen de gemeente en de ambtenaar voorafgegaan is. Het stadsbestuur heeft altijd geweigerd om deze stukken openbaar te maken. Een deel ervan is nu toch in handen van Omroep West.

Voldoende grond voor ontslag
Het gaat daarbij onder meer om een brief van 15 april 2020 van de gemeentesecretaris aan de ambtenaar. Merx schrijft daarin dat de gemeente afscheid wil nemen van de ambtenaar. Het gedrag van de ambtenaar past niet bij ‘hoe de gemeente vorm wil geven aan de publieke taak waarbij integer handelen boven elke twijfel is verheven’, schrijft Merx. Zij ziet in de uitkomsten van het onderzoek eigenlijk ‘voldoende grond’ om de ambtenaar direct te ontslaan. Toch is de gemeente bereid om tot een regeling te komen, om ‘met wederzijds goedvinden’ afscheid van elkaar te nemen. Indien de ambtenaar niet binnen drie weken reageert, zal hij worden geschorst of vrijgesteld worden van werk.

Dreigement
De ambtenaar leest in de brief ‘een dreigement’. Dat is onverstandig om tot een minnelijke schikking te komen stelt hij. Want: ‘met mijn kennis en wetenschap over het project Spuikwartier en de wijze waarop gemeente en haar bestuurders in dat project door omstandigheden gedwongen zijn om te werken lijkt mij een procedure ook niet in het belang van de gemeente, indien ik mij tegen een ontslag moet verdedigen. Kortom: een procedure is voor niemand bevorderlijk. Wij kunnen ons beter richten op een minnelijke regeling, indien u onverhoopt volhardt in de beëindiging van mijn arbeidsovereenkomst’, schrijft de ambtenaar in zijn reactie.

Doofpot
Hart voor Den Haag/Groep de Mos ziet bevestigd wat ze altijd gezegd hebben, de doofpot moest koste wat kost gesloten blijven. “Ik wil van de hoed en de rand weten”, zegt raadslid Ralf Sluijs. “Deze ambtenaar was jarenlang de probleemoplosser van achtereenvolgende stadsbesturen. Het is van tweeën één. Of hij heeft zulke grote fouten gemaakt dat je ‘m ontslaat en zonder een euro de laan uitstuurt. Of hij heeft een paar foutjes gemaakt die in een functioneringsgesprek opgelost kunnen worden. Nu wordt deze man voor de bus gegooid en krijgt een zak geld mee om z’n mond te houden”, zegt Sluijs. Daarnaast leest het raadslid in de brief van de ambtenaar dat er gevoelige informatie openbaar gemaakt kan worden als er geen fatsoenlijke schikking komt voor diens vertrek. “Hoe zit dat? Welke informatie kan het daglicht blijkbaar niet verdragen? Was dat dan ook de reden dat er een minnelijke regeling getroffen moest worden? Welke doofpot wordt er dichtgehouden als de topambtenaar zwijggeld meekrijgt om daarmee zeker te stellen dat hij niet gaat praten over hoe ze bij de dienst DSO klaarblijkelijk gedwongen geweest zijn om te werken?”, zijn de vele vragen die Sluijs hardop stelt.

Woensdagavond praat de raad over integriteit en stelt Hart voor Den Haag de kwestie aan de orde.