Ralf Sluijs: “Wanneer leert het stadsbestuur eens om mee te denken?”
Ondernemers aan de chique Frederik Hendriklaan mogen hun afvalcontainers voortaan niet meer buiten op de stoep zetten. Anders krijgen ze een boete van de gemeente. Maar als ze het afval in hun restaurant, lunchroom of café laten staan, krijgen ze een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “We zitten helemaal klem.” Hart voor Den Haag wil dat er een oplossing komt.
De Frederik Hendriklaan, De Fred in de volksmond, is een van de mooiste winkelstraten van Den Haag. De afgelopen jaren is er door de gemeente ook flink in geïnvesteerd om de uitstraling nog verder te verbeteren. Afvalcontainers op straat passen niet echt in het beeld dat de gemeente voor ogen heeft. De ondernemers hebben nu te horen gekregen dat die binnen geplaatst moeten worden, en dat hier op gehandhaafd wordt.
Geen achtertuin
René van Melsen van Brasserie Meijs is gepikeerd over de nieuwe regels. De horecaondernemer zegt dat ondernemers altijd al hun afvalcontainers op straat hebben gezet. Daar worden ze elke dag opgehaald door een bedrijf dat door hen wordt ingehuurd. Een andere optie is er volgens hem niet voor de winkeliers en horeca-exploitanten in dit deel van Den Haag, omdat veel panden in de winkelstraat geen achtertuintje of terrein hebben waar de afvalcontainers zouden kunnen staan. En afval binnen zetten, is wettelijk niet toegestaan, legt hij uit. Dat zou weer een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opleveren.
Niks bespreekbaar
Philippe van de Wetering, van de Boosty keten vervolgt: “Er is gewoon niet over nagedacht.” Ook Carlo en zoon Andrė Kragt van Dick’s Snackcar aan het Frederik Hendrikplein, die daar al 55 jaar staat, sluiten zich aan: “Er is vrijwel niks bespreekbaar, er worden geen alternatieven geboden. Belachelijk is het!” Diverse ondernemers hebben houten constructies gebouwd voor hun afvalcontainers, maar vergunningen hiervoor worden niet afgegeven dus ook deze moeten worden afgebroken. “Je bent dus twee jaar lang dicht geweest vanwege corona, en dan mag je weer open en komen er boa’s langs voor die containers’’, zegt Van Melsen boos.
Halsstarrig
Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag vindt de ‘halsstarrige opstelling’ van de gemeente onbegrijpelijk. “Wanneer leert ons stadsbestuur nu een keer om mee te denken met ondernemers? Er wordt niet eens naar ze geluisterd en de enige communicatie vanuit het stadhuis is: ‘regels zijn regels en die gaan we handhaven’. Maar kijk naar wat er wél kan in plaats van wat er niet kan en zoek samen met deze welwillende ondernemers naar een passende oplossing.”
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het college.
Lees hier onze schriftelijke vragen
(Vlnr. Carlo Kragt, René van Melsen, raadslid Ralf Sluijs en Philippe van de Wetering). Foto rechtenvrij te gebruiken.