Ralf Sluijs: “Uitbuiting is mede mogelijk gemaakt met belastinggeld”

Tassenmaker Omar Munie moet de minimaal 45.000 euro subsidie die hij voor statushouders kreeg, aan de gemeente terugbetalen. Ook moet onderzocht worden of de vluchtelingen een schadevergoeding kunnen krijgen.

Dat stelt Hart voor Den Haag, nu de raad vanwege ernstige misstanden met vluchtelingen en statushouders niet langer met Munie wil samenwerken. “Deze vorm van moderne slavernij is mede mogelijk gemaakt met belastinggeld. Het is dan ook logisch om dit terug te vorderen”, zegt raadslid Sluijs. “Dat geldt ook voor de compensatie aan de slachtoffers. De gemeente heeft met het plaatsen van kandidaten in de werktrajecten een grote verantwoordelijkheid voor het leed dat hen is aangedaan. Aan dat leed moet recht gedaan worden”, aldus Sluijs. Het stadsbestuur heeft de misstanden jarenlang onder de pet gehouden, ze waren zelfs al bekend voordat Munie voor een spotprijs het monumentale pand Rijnstroom vlak bij het paleis Noordeinde kon kopen, dankzij de gemeente.

Moderne slavernij

Opmerkelijk is dat de linkse partijen, waaronder GroenLinks, de PvdA en HSP, de motie om de samenwerking te verbreken niet steunden. “Bizar. Deze partijen hebben altijd de mond vol van het slavernijverleden maar bij deze vorm van moderne slavernij kijken ze vakkundig weg”, zegt Sluijs.

Lees onze schriftelijke vragen