Ralf Sluijs: “Zeeheldenkwartier is nog aan het bijtrekken van de laatste afsluitingen”
Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs luidt de noodklok over de aanhoudende en geplande wegwerkzaamheden in het Zeeheldenkwartier. Na jaren van voortdurende afsluitingen en omleidingen komt de wijk opnieuw in zwaar weer. In 2025 staan alweer langdurige werkzaamheden gepland, dit keer voor een periode van een half jaar.
Hart voor Den Haag waarschuwt dat dit voor veel ondernemers de genadeklap kan betekenen, aangezien klanten uit de regio de wijk steeds minder makkelijk weten te vinden en eerder wegblijven. “Het Zeeheldenkwartier heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een eindeloze reeks aan wegafsluitingen en langdurige herstelwerkzaamheden,” zegt Sluijs. “Ondernemers zaten toen al maandenlang zonder adequate toegang tot hun winkels en moesten aanzien hoe hun omzet fors kelderde. Terwijl deze ondernemers eindelijk hoopten op herstel, worden ze alweer geconfronteerd met nieuwe afsluitingen rond de Hoge Wal, Mauritskade en de Javastraat. Het resultaat? Klanten blijven weg, en het vertrouwen in economisch herstel verdwijnt.”
‘Nadeelcompensatie te beperkt’
Volgens Sluijs schiet de huidige nadeelcompensatie tekort in deze specifieke situatie. “De standaardregels gaan uit van een ‘na-ijlfase’ van drie tot zes maanden, waarna ondernemers geacht worden hun omzetverlies zelf op te vangen. Maar in het Zeeheldenkwartier is herstel niet mogelijk als de wijk constant weer wordt afgesloten. Deze compensatieregeling, die een vaste termijn hanteert zonder rekening te houden met de werkelijkheid, is veel te beperkt voor de problemen waarmee ondernemers hier te maken hebben. De winkeliers zijn nog aan het bijtrekken van de laatste afsluitingen.”
Realistischer
Hart voor Den Haag roept het college op om de impact van de aanhoudende werkzaamheden op ondernemers serieus te nemen en de nadeelcompensatie realistischer in te richten. “Als de gemeente vasthoudt aan rigide regels, dreigt een van de meest karakteristieke wijken van Den Haag te veranderen in een spookwijk met verlaten panden,” waarschuwt Sluijs.