Raadslid Ralf Sluijs: “Een nachtleven zonder nachtbus is als een hark zonder steel”
Donderdag spreekt de gemeenteraad over de ‘Nachtvisie Den Haag’ waarmee het college een impuls wil geven aan het nachtleven. Hart voor Den Haag komt met een drietal voorstellen die volgens de grootste partij cruciaal zijn om de ambities voor een bruisend uitgaansleven in de hofstad ook waar te kunnen maken. ‘Imago van slaapstad afschudden.’
“Het is allereerst goed om te zien dat het college eindelijk eens nadenkt over beleid op het nachtleven wat verder reikt dan enkel het bestrijden van overlast”, zegt raadslid Ralf Sluijs die stelt dat het uitgaansleven in Den Haag te lang heeft moeten wachten op een steuntje in de rug van de gemeente en daardoor kampt met het imago van slaapstad. Het raadslid komt met concrete voorstellen om het nachtleven te bevorderen en ondernemers meer ruimte te bieden. “Begin met het versoepelen van de horeca openingstijden. Buiten de uitgaanskernen zijn de openingstijden in beton gegoten. Maar waarom zouden kroegen niet wat langer open kunnen blijven zolang het gezellig is en de kassa lekker rinkelt? Ondernemers kunnen dit prima zelf bepalen en aanvoelen”, zegt Sluijs die pleit voor maatwerk op plekken waar weinig overlast ervaren wordt. “Denk aan straatjes zoals bijvoorbeeld het Achterom, Schoolstraat, Oude Molstraat en de Halstraat waar weinig mensen wonen of waar de eigenaren zelf boven hun zaak wonen.”
Nachtbus terug
Vanwege de coronapandemie was het schrappen van de nachtbus destijds een tijdelijke maatregel die nu blijvend van kracht lijkt te zijn. Dit tot groot ongenoegen van feestgangers en nachtbrakers die nu op de fiets of taxi aangewezen zijn. “Een nachtleven zonder nachtbus is natuurlijk als een hark zonder steel”, zegt Sluijs die het onaanvaardbaar noemt dat het nachtnet in de derde stad van Nederland nog steeds niet hersteld is. “Het college moet daarom met de HTM en/of commerciële partijen om de tafel om de nachtbus zo snel mogelijk weer te laten rijden.”
Dadergerichte aanpak
Tot slot stelt Hart voor Den Haag een dadergerichte aanpak voor overlastgevers voor. “Veel eigenaren van uitgaansgelegenheden investeren nu niet in de nacht omdat zij verantwoordelijk gesteld worden voor gedrag van hun gasten. Wordt een gast betrapt met drugs? Dan wordt de zaak voor maanden gesloten. Onrechtvaardig en onverteerbaar”, zegt Sluijs die oproept tot strafdifferentiatie waarbij een horecagelegenheid niet bij het eerste de beste incident gelijk langdurig dichtgaat, maar gekeken wordt naar het verleden en handelswijze van de ondernemer. “Er moet de ondernemer dus wel echt wat te verwijten zijn”, besluit Sluijs.
Donderdag dient Hart voor Den Haag de voorstellen in tijdens de raadsvergadering.