Raadslid William de Blok: “Achterhouden informatie is onacceptabel en politieke doodzonde”
Wat de grootste partij van de stad betreft kan PvdA wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) zijn spullen pakken. Om zijn voorgenomen sloopplannen van 2.000 woningen in de Dreven, Gaarden en Zichten mogelijk te maken wil Balster de status van beschermd stadsgezicht opheffen. De Welstands- en Monumentencommissie bracht hier echter een negatief advies over uit. Dat rapport heeft de wethouder vervolgens een half jaar doelbewust onder de pet gehouden. Een ‘politieke doodzonde’, aldus Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
De gemeente, woningcorporatie Staedion en projectontwikkelaar Heijmans werken gezamenlijk aan de plannen voor vernieuwing van de Dreven, de Gaarden en de Zichten in Den Haag Zuidwest. Onderdeel van de plannen is grootschalige sloop- nieuwbouw in De Dreven. Om de plannen uit te voeren moet eerst de status van gemeentelijk beschermd stadsgezicht worden opgeheven. “De Dreven heeft deze status in 2004 gekregen omdat het toonaangevend is als wederopbouwwijk. Het is de enige naoorlogse uitbreidingswijk van Den Haag die deze status heeft”, zegt raadslid William de Blok.
Slinks
De gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie liet, in een preadvies van 1 maart, al weten unaniem tegen het voornemen van het stadsbestuur te zijn om de beschermde status op te heffen. Tijdens de bespreking van de plannen in juni vraagt De Blok specifiek aan Balster of de Welstands- en Monumentencommissie nog advies moet geven over de opheffing. “Hier weigert de wethouder op in te gaan. Dit terwijl er dus gewoon al een advies ligt”, zegt een verbijsterde De Blok. “Het kan niet anders dan dat deze informatie bewust is achtergehouden en dat is onverteerbaar.” Pas in oktober deelde de wethouder het preadvies met de gemeenteraad. In november werd het preadvies alsnog besproken op aandringen van enkele partijen. In dat debat draaide de wethouder om de hete brij heen en gaf geen antwoord op de vraag waarom het preadvies zolang is achtergehouden. “Het preadvies past niet in het straatje van de wethouder. En hoewel ik er direct naar vraag, houdt hij het achter. Ik voel me belazerd”, briest De Blok.
Hart voor Den Haag dient donderdag dan ook samen met enkele andere partijen een motie van wantrouwen in. “Een wethouder die zo slinks informatie achterhoudt en dat blijft ontkennen, terwijl de feiten klip en klaar zijn, kan wat mij betreft inpakken en wegwezen,” besluit De Blok.
(Wethouder Balster. Foto: Gemeente Den Haag door Valerie Kuypers. )