Raadsleden Bom en Verdonk: “We kijken nog steeds naar wat een leerling niét kan!”

In reactie op de vaststelling van de voorzitter van het MKB Den Haag, Pieter Scholten, dat de mismatch op de arbeidsmarkt nog steeds zorgelijk is, moeten we écht wat doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt. (1) Dat wil zeggen dat veel opleidingen niet aansluiten op de praktijk en vice versa. Raadsleden Coen Bom en Rita Verdonk van Hart voor Den Haag maken zich ook ernstige zorgen.

Bom: “Jarenlang werd een leerling vooral beoordeeld op wat hij of zij niét kon. Er was weinig ruimte voor alternatieve lessen. Iemand die niet goed kan stuken kan misschien wel goed metselen, maar lange tijd was er geen mogelijkheid om te switchen van opleiding. De flexibiliteit is ver te zoeken. De hoeveelheid uitvallers bij Mondriaan Techniek is gigantisch, dat komt vaak omdat er geen maatwerk geleverd kan worden. Wij van Hart voor Den Haag pleiten wel voor maatwerk en voor compactere lesroosters. Begin desnoods om half elf, als je maar zorgt dat we uiteindelijk een vakman hebben opgeleid. Een geschoolde loodgieter zie je nooit meer terug in de bijstand.”

Als het aan Hart voor Den Haag ligt komen de vakopleidingen ook in de buurt van waar het werk-zelf zich bevindt. Verdonk: “Als we mensen opleiden voor de offshore of visserij, doe dat dan in Scheveningen. We krijgen nu een gigantische hoeveelheid werk in Zuid-West, zorg dat dáár een leerschool wordt gevestigd met mensen uit de verschillende vakgebieden. Mensen die de taal spreken van die jongens. En wees niet bang om de verhouding leren-werk te laten doorslaan naar werk, want geld is voor jonge mensen vaak de reden om de opleiding vroegtijdig te verlaten. Dat geld moet worden opgebracht door de opdrachtgever. Die krijgt er een vrijwel op maat opgeleide kracht voor terug.”

  1. Banengroei zet door: ‘We moeten echt wat gaan doen aan die mismatch op de arbeidsmarkt