Grootste partij presenteert initiatiefvoorstel ‘Dienstreizen in DIENST van de stad’

Hart voor Den Haag dient vandaag een vijfpuntenplan in waarmee de dienstreizen van het college van burgemeester en wethouders transparanter en nuttiger moeten worden. “De wijze waarop het nu gaat is te ontransparant”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos in De Telegraaf. “De raad moet vooraf en niet achteraf kunnen meepraten en scherp hebben wat de dienstreis gaat opleveren voor Den Haag, én wat het gaat kosten.”

De grootste partij presenteert woensdag tijdens een debat over internationale economie het plan ’Dienstreizen: in dienst van de stad’. Recent was wethouder Marielle Vavier (GroenLinks) afwezig tijdens een verhitte bewonersavond over de opvang van asielzoekers in een hotel in de Keizerstraat omdat zij in New York was op dienstreis. “We hebben geen flauw idee wat Vavier daar precies heeft gedaan voor de stad. Ik heb geen persbericht of tweet van de wethouder gezien. Via via zagen we op Twitter een foto voorbijkomen. Dat moet anders”, vindt raadslid Ralf Sluijs. “Zo krijg je natuurlijk snel het etiket ’snoepreisje’. Dit terwijl wij het juist goed vinden dat het college de stad promoot in het buitenland of nieuwe bedrijven binnenhaalt die de Haagse economie stimuleren.” 

Achteraf

Nu komt er achteraf pas een briefje met de kosten, wijze van transport (vliegtuig, trein, auto) en het doel. Hart voor Den Haag wil die inzet vooraf richting de raad of commissie hebben. “Zodat er ook input meegegeven kan worden en als het een snoepreisje lijkt te zijn, kan de raad ook beslissen om niet te gaan”, legt De Mos uit. “Op deze manier kan de betreffende wethouder met een goed mandaat op reis. De schijn van snoepreisjes wordt hiermee weggenomen”, vult Sluijs aan, die er ook voor pleit om de belangen van heel de regio Rotterdam en Den Haag te vertegenwoordigen. “Den Haag is in China niet meer dan een uit de kluiten gewassen dorp. Als de belangen van heel de regio, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, worden vertegenwoordigd zet dat veel meer zoden aan de dijk. Dan heb je het over 2,75 miljoen inwoners. Geef een Rotterdamse delegatie die naar China gaat ook input mee. Daarnaast moeten ondernemers, commissieleden en media zoveel mogelijk aanhaken bij dienstreizen.”

Ondernemers en pers mee

Sluijs en de Mos vinden dat het stadsbestuur het aan de bewoners van de stad verschuldigd is om te laten zien wat zij doen voor de stad in het buitenland door ook pers mee te nemen. “Dat Cirque du Soleil in 2019 naar Den Haag kwam gaf mooie exposure in de media mede omdat ik als wethouder de pers destijds had uitgenodigd om mee te gaan naar Zwitserland. Die dienstreis naar Zürich, in 2018, heeft naast een mooi evenement voor de stad een enorme mediawaarde opgeleverd die in geld bijna niet uit te drukken is.” Relevante ondernemers moeten zich voortaan ook via een openbare inschrijving kunnen aanmelden om aan te haken bij dienstreizen. Sluijs: “Daarnaast kunnen meereizende raadsleden erop toezien dat de doelen die zijn afgesproken worden behaald.”

Lees ons initiatiefvoorstel hier: