William de Blok: “De Martelaren van Gorcum kerk moeten we koesteren, niet slopen”

De spreekwoordelijke raven vliegen rond de kerktoren van de Martelaren van Gorcumkerk. De gemeente wijkt niet af van de ingezette koers om de kerk te willen slopen en plaats te laten maken voor een internationale instelling. Dit ondanks dat de kerk in goede staat is en er een exploitant in zit die graag zijn in de kerk gehuisveste trampoline centrum wil blijven uitbaten. Ook de buurt wil dat de kerk behouden blijft.

Raadslid William de Blok van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is ziedend dat het stadsbestuur niet wil meewerken aan behoud van de kerk en op ramkoers ligt om op niet mis te verstane wijze inbreuk te doen aan een beschermt stadsgezicht wat onderdeel uitmaakt van het stedebouwkundig plan dat Dudok voor Zorgvliet heeft opgesteld: “door de pandemie neemt de vraag naar kantoorruimte af, daar ontstaat dus ruimte voor bijvoorbeeld het huisvesten van een internationale instelling. Ik wil dat het stadsbestuur hier goed naar kijkt, zodat dit monument-waardige gebouw behouden kan blijven,” aldus De Blok. 

Na jaren van leegstand is sinds 2014 Planet Jump in de kerk gevestigd. Dit is zo’n succes, dat de exploitant zelfs de kerk zou willen kopen van de gemeente om zijn bedrijfsvoering voort te zetten. “De exploitatie van de kerk is een groot succes, een waar kinderparadijs in een parel van een gebouw. Dat sloop je niet, dat koester je,” besluit De Blok. 

De Blok zal in de gemeenteraadsvergadering van aanstaande woensdag meerdere voorstellen indienen om de kerk te behouden.