Raadsleden Martinez van Andel en Verdonk willen actie van het stadsbestuur.

De berichtgevingen over incidenten in de wijk Mariahoeve volgen elkaar in rap tempo op. In 24 uur tijd vonden er 2 ernstige incidenten plaats in de naoorlogse wijk.

Raadsleden Carlos Martinez van Andel en Rita Verdonk, beide stadsdeelraadslid Haagse Hout, willen van het stadsbestuur weten of de wijk wel de aandacht krijgt die het nodig heeft.

Verdonk: “Mariahoeve is een kantelwijk. Dat betekent dat er zorgen en problemen zijn bij een aanzienlijke groep bewoners. Het is ons niet duidelijk wat het stadsbestuur eraan doet te voorkomen dat de wijk de verkeerde kant opgaat, want die signalen beginnen nu toch wel sterk naar voren te komen”.

Verdonk, belast met o.a. de portefeuilles zorg en armoede wil van de verantwoordelijke wethouder weten welke maatregelen het college neemt om te zorgen dat de wijk de goede kant opdraait.

Raadslid Carlos Martinez van Andel herkent vanuit zijn vorige rol als voorzitter van de bewonersorganisatie in Mariahoeve en als bewoner van de wijk de zorgen. Hij stelt dat het op deze manier niet lang meer duurt voordat de wijk als “probleemwijk” gezien moet worden.

Martinez van Andel: “Ik maak mij grote zorgen over Mariahoeve. Niet voor niets is de wijk al jaren een kantelwijk. Veel mensen die uit psychiatrische trajecten komen krijgen een woning in Mariahoeve. Vaak is er onvoldoende begeleiding voor deze mensen. De woningen zijn vaak ook nog slecht geïsoleerd en daardoor ook erg gehorig. Dat kan zorgen voor extra ergenis bij mensen en dan kan de vlam in de pan slaan”.

Het raadslid stelt dat het college meer aandacht moet geven aan de wijk. In een recente commissievergadering kaartte hij reeds aan dat er bijna geen sociale ontmoetingsplekken in de wijk zijn. Daarom heeft hij de verantwoordelijk stadsdeelwethouder (Bruines, D66) gevraagd wanneer de ontwikkeling van het 2 jaar terug verkochte winkelcentrum Mariahoeve eindelijk kan beginnen.

Martinez van Andel: “Het winkelcentrum van Mariahoeve is eigenlijk de enige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er is slechts 1 café dat al vroeg sluit. Op 15.000 inwoners is dat natuurlijk veel te weinig. De eigenaren willen het winkelcentrum graag moderniseren, want dat is hard nodig. De gemeente Den Haag werkt echter niet mee en stelt er geen prioriteit aan, waardoor de zaak stil blijft liggen”.

Wat Hart voor Den Haag betreft krijgt de ontwikkeling van het winkelcentrum nu voorrang, waartoe in het verkiezingsprogramma van de partij ook werd opgeroepen. Stadsdeelwethouder Bruines gaf in het commissiedebat van 2 februari aan dat het wat haar betreft hoge prioriteit heeft, maar dat zij niet namens het college sprak. Wat Martinez van Andel betreft een opmerkelijke en zorgelijke uitspraak.

Lees hier onze schriftelijke vragen