Ralf Sluijs: “Ondernemers in Den Haag worden door het college keihard in de steek gelaten”

Het nadeelcompensatiebeleid van de gemeente Den Haag dreigt een generatie ondernemers de nek om te draaien. Hart voor Den Haag maakt zich boos over de gebroken beloftes, bureaucratische rompslomp en eindeloze procedures die ondernemers in acute problemen brengen. 

Raadslid Ralf Sluijs is vernietigend in zijn kritiek: “Dit beleid is een ramp, en het college kijkt werkloos toe terwijl Haagse ondernemers kopje-onder gaan.”

Gebroken beloftes en bureaucratie op Kijkduin

Op Kijkduin worden ondernemers – de pioniers van het eerste uur – geconfronteerd met een golf van problemen. Deze ondernemers geloofden in de beloftes van het college dat zij zouden worden gesteund bij de ontwikkeling van het gebied. Maar in plaats daarvan worden zij nu met de rug tegen de muur gezet door bureaucratische obstakels en falend beleid. “Het is beschamend hoe deze mensen, die alles hebben gegeven voor Nieuw Kijkduin, worden afgescheept met gebroken beloftes,” aldus Sluijs. Ondernemers op Kijkduin zien hun omzet met 50 tot 70 procent dalen terwijl vaste lasten blijven doorlopen. “Het college heeft deze ondernemers keer op keer vertrouwen gegeven, maar laat ze nu verdrinken in procedures en onjuiste juridische adviezen. Dit is bestuurlijk falen in de puurste vorm,” zegt Sluijs. 

Onacceptabele doorlooptijden

Een van de grootste pijnpunten is de voorgenomen verlenging van de beslistermijnen voor nadeelcompensatie. Het college wil een termijn van zes maanden instellen, met een verlenging tot een jaar, terwijl de huidige termijn acht weken bedraagt. Voor ondernemers die in zwaar weer verkeren is dit onwerkbaar. “Deze mensen hebben geen jaar de tijd. Ze hebben nú hulp nodig,” benadrukt Sluijs.

Eisen van Hart voor Den Haag

Hart voor Den Haag eist onmiddellijke actie van het college om de situatie recht te trekken. De grootste partij roept op tot concrete maatregelen zoals het instellen van een noodfonds voor ondernemers in acute problemen, het opzetten van een gemeentelijke taskforce om vastgelopen dossiers snel op te lossen en het drastisch verkorten van de beslistermijnen. “Er moet binnen één maand een plan liggen waarin duidelijk wordt hoe de gemeente deze ondernemers gaat helpen,” zegt Sluijs. “Dit is geen vriendelijk verzoek, maar een harde eis.”

“Het vertrouwen in dit college staat op het spel”

Sluijs benadrukt dat het vertrouwen van ondernemers in de gemeente volledig is weggeëbd. “Als dit college niet snel ingrijpt, is het vertrouwen voorgoed verloren,” waarschuwt hij. “De gemeente moet nu laten zien dat ze aan de kant van de ondernemers staat, niet tegenover hen. Als dat niet gebeurt, verliest dit minderheidscollege elke geloofwaardigheid en verliest wethouder Bruines (D66) het vertrouwen van Hart voor Den Haag.”

Foto: René Oudshoorn (Telegraaf)