Raadslid Davituliani: “Stop symboolpolitiek en maak je druk om hen die nu lijden en worden uitgebuit’ 

Acht partijen in de Haagse raad willen middels een initiatiefvoorstel een onderzoek laten doen naar het slavernijverleden van Den Haag en vinden dat de stad excuses moet aanbieden voor de eigen rol in het slavernijverleden. Ook vragen zij om nieuwe monumenten, herdenkingen, en om van de afschaffing van de slavernij te herdenken met een nationale feestdag. Kosten: een half miljoen euro. 

De grootste partij in de Haagse gemeenteraad Hart voor Den Haag/Groep de Mos is faliekant tegen deze voorstellen en vindt dat er juist meer moet worden ingezet op de aanpak van de hedendaagse moderne slavernij. Nino Davituliani: “Zonder iets af te doen aan de afgrijselijke gebeurtenissen in het verleden vinden wij als Hart voor Den Haag dat deze symboolpolitiek niets bijdraagt aan het hogere doel, namelijk: het uitbannen van discriminatie en racisme.” 

Natuurlijk moet het slavernijverleden als zwarte bladzijde in onze geschiedenis goed worden verankerd binnen ons onderwijs. Goed ook dat de Keti Koti herdenking er is. “Maar het is volstrekt onnodig om de samenleving op hoge kosten te jagen voor iets wat evident is. Benut de geschiedenis boeken die vol zijn geschreven over het slavernijverleden en de kwalijke rol van ons land daarbij,” aldus Davituliani. 

Onderzoek moderne slavernij 

Officieel is slavernij overal ter wereld afgeschaft. Ondanks dat leven naar schatting 45 miljoen mensen – waarvan een kwart kinderen – in een situatie die de onderzoekers en mensenrechtenorganisaties als moderne slavernij kwalificeren. Sommige auteurs menen zelfs dat er in hedendaagse wereld zo’n 200 miljoen slaven zijn. Zij duiden daarmee vooral op vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden die slachtoffer zijn van sekstoerisme. (Bron: Amnesty.nl)

Ook in Nederland is de moderne slavernij een groot en groeiend probleem. Dit wordt door diverse onderzoeken aangetoond. Het aantal mensen in Nederland die in meer of mindere mate slachtoffers zijn de moderne vormen van slavernij ligt officieel op 30.000. 

“Gedwongen werk en opsluiting zijn wereldwijd aan de orde van de dag en komt ook voor in Europese (hoofd)steden. Een breed onderzoek naar aard en omvang is essentieel omdat dit de gemeente kan helpen meer tools te ontwikkelen die nodig zijn om te sturen op preventie en vroegsignalering. Dit laatste is cruciaal in de aanpak van bijvoorbeeld de arbeids- en seksuele uitbuiting omdat het zelden voorkomt dat slachtoffers van dit type delicten zichzelf melden,” aldus Davituliani die wil weten waar de G4-wethouders zijn om voor hen een lans te breken. 

Bij de raadsvergadering van 1 juli a.s. zal de partij hiertoe een motie indienen.